Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция обмисля първо излизане на дълговите пазари в близките месеци

С оглед на рязкото възходящо движение на цените на гръцките финансови активи, дължащо се на настоящия оптимизъм за постигане на сделка по преструктуриране на огромния държавен дълг, властите в Атина планират да емитират нови гръцки облигации възможно най-скоро – през септември или дори още през юли, като това би представлявало първото излизане на страна на външните пазари от три години насам, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

По-рано този месец Гърция постигна споразумение с международните си кредитори за нови мерки за строги икономии, което да отключи предоставянето на следващ транш от спасителната програма в размер на 86 млрд. евро. По-голямата цел на властите в Атина обаче е да се стигне до сделка за преструктуриране на огромния гръцки дълг в размер на 315 млрд. евро, вероятно чрез удължаване на падежа на настоящите облигации, намаляване на лихвените проценти по тези книжа и отлагане във времето на плащанията на тези лихви по обслужване на дълга.

Комбинацията от постигане на сделка за дълга, включването на Гърция в програмата на ЕЦБ за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения" и евентуалното успешно повторно излизане на капиталовите пазари биха могли да означават повратна точка за икономиката на страната, намиращата в рецесия през последните двете години.

Споразумение между Гърция и нейните кредитори – и по-специално Германия и Международния валутен фонд – е от ключово значение за облекчаването на държавния ѝ дълг. Според лица, запознати с водените разговори, изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард и германският канцлер Ангела Меркел са се договорили по принцип на среща през февруари да намерят решение за облекчаване на гръцката дългова тежест.

В четвъртък еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че евентуално споразумение за облекчаване на дълга би трябвало да бъде факт на срещата на финансовите министри от еврозоната на 22-ри май. Гръцки и европейски представители обаче посочват, че средата на юни изглежда по-реалистичен краен срок. В изявление също в четвъртък германското министерство на финансите отбеляза, че понастоящем няма подготовка за облекчаване на гръцкия дълг.

Подобно споразумение ще изисква да бъде намерен компромис между настояването на МВФ за поемането на конкретен ангажимент по преструктурирането на дълга от страна на европейските кредитори и искането на Германия детайлите по този въпрос да бъдат оставени за края на настоящата спасителна програма, изтичаща през лятото на 2018 година, посочва "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки представители на Гърция и на нейните кредитори.

Германия желае тазгодишното споразумение да бъде достатъчно неясно, за да се предотврати вътрешнополитическа реакция преди изборите във водещата европейска икономика през септември. Представители на МВФ пък заявяват, че споразумението трябва да бъде достатъчно конкретно, за да може бордът на Фонда да одобри нова програма за отпускане на гръцки заем.

Властите в Атина също така се надяват, че скоро след окончателното одобрение на споразумението от Еврогрупата, ЕЦБ ще даде сигнал – дори само вербален, че ще включи гръцките дългови книжа в мащабната си програма за изкупуване на облигации. Дори само едно изявление от страна на Марио Драги, подкрепящо включването на Гърция в програмата за закупуване на облигации, ще бъде достатъчно, за да изпрати силен сигнал на финансовите пазари, посочва неназован официален гръцки представител.

Трябва да се има предвид, че Гърция се намира извън програмата на ЕЦБ за "количествени улеснения", откакто тази програма стартира през март 2015 година. В същото време длъжностни лица на ЕЦБ заявяват, че те искат да бъдат убедени, че дългът на Атина ще стане устойчив, преди Централната банка да започне да купува гръцки държавни облигации.

Според източник на "Уолстрийт Джърнъл", ЕЦБ би могла да започне да купува гръцки облигации още през юли, ако сметне, че договорените нови средносрочни мерки са правилни. Въпреки че ЕЦБ вероятно ще закупи гръцки дългови книжа за едва между 3 и 4 млрд. евро, според анализатори на пазара подобен ход ще стигне доста по-далеч, допринасяйки за възстановяване на доверието на инвеститорите в устойчивостта на гръцкия дълг. Много мениджъри на фондове са предпазливи да инвестират в гръцки активи, без да има такъв сигнал от ЕЦБ, добави източникът на финансовото издание.

Висши държавни служители в Атина пък твърдят, че ако това нещо се случи в скоро време, Гърция може да излезе на международния дългов пазар през септември или още дори през юли.

Настоящата спасителна програма за Гърция приключва през юли 2018 година, като след това страната трябва да може да се финансира от капиталовите пазари или в противен случай ще се нуждае от нов спасителен план, за да остане платежоспособна. Според официални европейски представители, Европейският съюз, включително и Германия, биха искали да бъде сложен край на тези спасителни програми, които предизвикаха през последните години голямо политическо безпокойство в рамките на единния валутен блок.

Гърция се появи за кратко на капиталовите пазари преди три години, емитирайки нови петгодишни и тригодишни облигации, съответно през април и юли 2014 година. Трябва да се има предвид, че резултатите от проведения тогава първи аукцион надхвърли очакванията, като емисионната стойност беше надвишена седемкратно и бяха пласирани книжа за 3 млрд. евро, но при следващата продажба (през юли 2014-а) бяха закупени гръцки книжа за 1,5 млрд. евро.

Оптимизмът, че скорошно официално постигане на сделка може да сложи край на седемгодишния икономически, политически и социален катаклизъм в Гърция, допринася в последно време до силен ръст на цените на гръцките финансови активи. 

Междувременно Европейската комисия представи в четвъртък своя "пролетен" икономически доклад, в който очаква БВП на Гърция да нарасне с 2,1% тази година и с 2,5% през 2018 година, след като от 2008 година насам гръцката икономика се сви с цели 27 на сто.

В четвъртък гръцкият основен борсов пазар поскъпна за 13-ата поредна сесия, като това е най-продължителният растеж на борсата в Атина от 1991 година насам. Само в рамките на миналия месец атинският борсов индекс се повиши с 16%, заличавайки почти изцяло загубите, които понесе от турбулентното лято на 2015 година насам, когато Гърция изпадна в просрочие по свои задължения към МВФ и когато в страната беше наложен контрол на движението на капитали, а фондовата борса в Атина остана затворена за пет седмици.

По-рано тази седмица (в сряда) беше проведен аукцион за тримесечни гръцки съкровищни ​​бонове, като интересът към краткосрочните книжа достигна 1,1 млрд. евро, включително и от страна на някои чуждестранни фондове – първият подобен интерес от международни инвеститори от 2015 година насам. През последните седмици гръцките облигации поскъпнаха рязко на фона на перспективите за нова сделка с международните кредитори, като доходността на двугодишните гръцки държавни облигации спадна до 5,2%, понижавайки се почти наполовина от нивата ѝ от средата на февруари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна