Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата британска финансова институция Lloyds Bank се върна отново изцяло в частни ръце

Водещата британска кредитна институция Lloyds Banking Group PLC отново се върна изцяло в частни ръце, след като правителството на Великобритания продаде останалите си акции в банката, които бяха закупени по време на глобалната финансовата криза с цел спасяването ѝ от фалит.

Във вторник британското правителство е продало последните си 638,4 млн. акции, или 0,89% от акционерния капитал на Lloyds Bank, без обаче да бъде разкрит размерът на получената от продажбата сума, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Властите в Лондон само отбелязват, че получените от продажбата средства ще бъдат използвани за намаляване на държавния дълг. След като Llods Bank Group отново премина изцяло в частни ръце, от банката обаче посочват, че правителството ще реализира печалба от около 900 млн. паунда от инвестираните по време на глобалната финансова криза повече от 20 млрд. британски лири.

Lloyds е най-голямата финансова институция за банкиране на дребно в Обединеното кралство и беше спасена от фалит от британските данъкоплатци през 2008 година, след като правителството пое управлението на 39% от нейния акционен капитал. От края на 2013 година британските власти започнаха процес на продажби на придобитите по време на финансовата криза акции на голямата банка.

Миналия октомври британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че правителството ще започне да продава постепенно оставащия си дял от 9,1% в Lloyds Bank, отказвайки се от първоначалната идея за еднократна продажба на дребно с мотива, че това може да предизвика пазарна нестабилност.

Новината за продажбата на последните акции, притежавани от британската държава, изглежда позитивна за банковия сектор в Обединеното кралство, но се очаква инвеститорите да останат предпазливи с оглед на несигурността във вътрешен план, дължаща се на стартиращите преговори по развода с ЕС, както и на несигурностите в глобален план.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна