Спад на френската безработица през първото тримесечие до 5-годишно дъно

Нивото на безработица във Франция се понижи през първото тримесечие до 5-годишно дъно благодарение на рязко намаляване на безработицата сред младите хора.

Общата френска безработица спадна през периода януари - март до 9,6%, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за стабилизация в нивото от 10%, достигнато през пoследното тримесечие на миналата година, показват данни на френската статистика Insee.

В същото време безработицата само в рамките на Франция (изключвайки задграничните територии) намалява до 9,3% от 9,7% благодарение на понижаване на безработните с цели 115 хиляди до общо 2,7 милиона.

Безработицата сред младите французи на възраст между 15 и 24 години отчита солидно понижение за второ поредно тримесечие от 23,3% в края на миналата година до 21,8% през първото тримесечие на тази.

Трудовата заетост пък стабилизира на нивото от 64,7%, отчетено през последните три месеца на 2016-а година.

Трябва да се има предвид, че през миналата година френското правителство изля милиарди евро публични средства, за да намали безработицата, включително посредством програми за квалификация и схеми за разкриване на работни места за младите французи, като днешните данни сякаш потвърждават позитивния ефект от тези мерки.

print Отпечатай
Още от категорията

Обвинения в картелни договорки за големите германски автомобилни производители

В Германия скандалът с манипулирани данни за дизеловите емисии се разраства. Гигантите Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са заподозрени не само в манипулации за отделяните вредни газове, но и в картелни договорки. Федералният министър на околната среда Барбара Хендрикс намекна днес за политически чадър. В свое журналистическо разследване на..

публикувано на 27.07.17 в 18:35

ЕК разреши на България доставки на руски газ за газоразпределителния център "Балкан"

България е получила разрешение от Европейската комисия за доставки на руски газ за газоразпределителния център "Балкан", потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството на енергетиката. В писмото, подписано от еврокомисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете , се дава подкрепата на Брюксел за развитието на газовия център и се припомня на страната ни,..

публикувано на 27.07.17 в 16:54

Потребителското доверие в Германия бележи 16-годишен максимум

Потребителското доверие в Германия бележи 16-годишен максимум за идния месец на фона на по-високите очаквания за доходите и надеждите, свързани с най-голямата икономика в Европа, предаде ДПА. Изпреварващият индекс за потребителското доверие на изследователския институт Ге еф Ка (GfK), публикуван днес, се е повишил до 10,8 пункта за август спрямо 10,6..

публикувано на 27.07.17 в 14:44

Националната банка на Гърция продаде дъщерно поделение в Румъния

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) подписа споразумение за продажбата на 99,28 на сто от дъщерното си поделение Банка Ромъняска (Banca Romaneasca) на румънския клон на унгарската банка ОТП Банк (OTP Bank - Romania), съобщава гръцкото издание "Анатропинюз". В рамките на споразумението гръцката банка е продала и портфейл от..

публикувано на 27.07.17 в 13:14

С 9,5% повече са пътуванията ни зад граница през юни

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2017 г. са 618.9 хил., или с 9.5% над регистрираните през юни 2016 година, съобщиха от Националния статистически инстиут. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Италия - с 30.2%,..

публикувано на 27.07.17 в 11:57

Еврото с най-висок курс за последните две години и половина

Курсът на еврото продължи да се повишава и днес в междубанковата търговия, достигайки най-високо равнище от две години и половина, съобщиха германски сайтове за финансова информация. Тази сутрин единната европейска валута се разменяше за 1,1777 долара или най-високо от януари 2015 година. Вчера Европейската централна банка определи референтен курс от..

публикувано на 27.07.17 в 10:59
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Следващият европейски бюджет ще бъде намален

Следващият европейски бюджет ще бъде намален, прогнозира вицепремиерът Томислав Дончев , който бе изслушан от парламентарната комисия по еврофондовете. По думите му, реалният смисъл на политиките по сближаване за европейските страни е подкопан с политически аргументи. В разделена Европа тепърва предстои същинският дебат по финансовата рамка след..

публикувано на 26.07.17 в 17:59