Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква икономиката на Германия да продължава да нараства силно през настоящото тримесечие

Икономиката на Германия ще продължава да нараства силно и през настоящото тримесечие, прогнозира Бундесбанк в своя последен редовен месечен икономически доклад, оповестен в понеделник.

Според немската централна банка оживеното търсене (потребление) от вътрешни и чуждестранни източници ще подкрепи индустрията, като в същото време строителството и сферата на услугите също ще продължават да се развиват добре.

Позитивната прогноза на Бундесбанк представлява допълнителна добра новина за развитието на европейската икономика, която в последно време отчита стабилно и дори енергично възстановяване след близо десетилетие не епизодични кризи.

Германската икономика нарасна през първите три месеца на годината с 0,6% спрямо последното тримесечие на миналата година и отчете солидна експанзия от 2,4% на годишна база, изпреварвайки съществено по този показател представянето на икономиката на САЩ, която се разшири с едва 0,7% през периода януари - март спрямо година по-рано.

В своя редовен месечен доклад Бундесбанк също така отбеляза, че немският строителен сектор ще продължава да процъфтява, а секторът на услугите ще продължава да се разширява, което би трябвало да окаже позитивно влияние върху перспективите за доходите и за трудовият пазар. Това, на свой ред, би трябвало да позволи продължаване и на стабилните потребителски разходи, прогнозира немската централна банка.

Според Бундесбанк плановете на американския президент Доналд Тръмп за данъчни реформи могат да се окажат благоприятни в краткосрочен план, но вероятно ще навредят на икономиката на САЩ в по-дългосрочен план, тъй като ще доведат до 30 процентно повишаване на отношението дълг към БВП в следващите десетина години. Трябва да се има предвид, че подобни коментари на немската централна банка относно икономическата политика на САЩ са доста рядко явление. Те идват на фона на нарастващото напрежение между Берлин и новото управление на Белия Дом относно прекомерния германски търговски излишък и са факт, след като през миналия месец администрацията на президента Тръмп представи груба рамка за данъчни реформи, включваща намаляване на корпоративния данък до 15% от настоящите 35%, както и съкращаване на някои от подоходните и имотните данъци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна