Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на паунда към двуседмично дъно след стопяване на преднината на консерваторите преди изборите на 8-и юни

Британската лира се понижава към двуседмично дъно спрямо долара и до 8-седмично дъно спрямо еврото, след като последни проучвания на общественото мнение показват сериозно стопяване на преднината на управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей пред Лейбъристката партия до едва 5 на сто.

Анкета на агенция YouGov, проведена след кървавия терористичен бомбен атентат в Манчестър при който загинаха 22-ма и близо 60 бяха ранени, показва, че на предстоящите на 8-и юни избори за торите биха гласували 43% от британците (понижение с 1% спрямо предходно аналогично проучване), докато подкрепата за лейбъристите нараства с 3% до 38%. Това се различава съществено от проучванията, проведени веднага след като Тереза Мей изненадващо призова за предсрочен вот и които даваха убедителна победа с голяма преднина на Консервативна партия (преднина с над 20%). Но в дните още преди кървавата атака в Манчестър голямата разлика между торите и лейбъристите започна да намалява, след като двете водещи британски партии представиха техните предизборни платформи.

Трябва да се има предвид, че очакванията за убедителна изборна победа на Тереза Мей, която да засили позициите на нейното правителство по време на преговорите с ЕС за Брекзит, бяха в основата на рязкото поскъпване на британската лира през последните няколко седмици с близо 4% от нива около 1,2400 долара към 8-месечен връх от 1,3047 долара (най-високо ниво от 18-и май).

Днес британската лира се понижава с 0,5% към 1,2860 щатски долара - най-ниско нейно ниво от 12-ти май насам, като допълнително негативно влияние върху паунда продължават да оказват вчерашни по-слаби от очакваното данни, показващи рязко забавяне на растежа на британската икономика през първото тримесечие на годината. В същото време доларът поскъпва предпазливо спрямо повечето основно валути с изключение на японската йена и швейцарския франк, ползващи се със статут на "валути-убежище", на фона на драматичния вчерашен спад на цените на петрола с близо 5% след края на важната среща на ОПЕК.

От своя страна еврото поскъпва с 0,65% към нов 8-седмичен връх от 0,8719 британски лири (най-високо негово ниво от 29-и март) и стабилизира около 1,1220 долара - под нейния 6-месечен връх около 1,1268 нивото, ударен за кратко на 23-ти май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна