Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Граждански организации съдят София за мръсния въздух, извежда в заглавие СЕГА. Десет дни след като Столичният общински съвет одобри предложената от зам.-кмета по екология на София Йоана Христова програма за качество на атмосферния въздух 2015-2020 г., няколко неправителствени организации и трима адвокати заведоха в съда колективен иск срещу бездействието на общината в борбата с високите нива на замърсяване на въздуха в града в периода 2015-2017 г. Сред инициаторите са екосдружението "За земята - Достъп до правосъдие", гражданската инициатива "Спаси София", Асоциация "Диабет 2", Център за независим живот. Те са обединени в група "Чист въздух". Жалбоподателите твърдят, че въпреки измерените високи нива на фини прахови частици във въздуха в периода 2015 - 2017 г., общината не е предприела никакви мерки за намаляването им.

Виж повече

Фандъкова с мерки за по-чиста София, е контрапунктът в СТАНДАРТ. 60 нови газови автобуса ще се включат по линиите на градския транспорт в София още тази година, обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Това е една от стъпките, които общината предприема за опазване на екологичната среда в столицата. Фандъкова напомни, че общината вече работи по най-мащабната през годините модернизация на градския транспорт, която е започнала с подмяната на тролейбусите. Следваща задача са електробусите. "Надявам се по този начин да стимулираме развитието на този транспорт. Той за съжаление не е по джоба на повечето българи, но все повече хора се ориентират към защита на околната среда. Това е не просто приоритет или тема на общината, а най-важната част от нашия живот", заяви Йорданка Фандъкова.

Виж повече

Още един небостъргач никне в "Младост 3", продължава на столична тема СЕГА. Въпреки намеренията на Столичната община да спре безразборното строителство на високи сгради в кварталите на София, е на път да бъде осъществено поредното инвеститорско желание за изграждане на небостъргач в "Младост 3". За появата на високата сграда на ъгъла на бул. "Ал. Малинов" и ул. "Филип Аврамов" в непосредствена близост до метростанция "Ал. Малинов" алармира кметът на "Младост" Десислава Иванчева във фейсбук. От публикацията става ясно, че екипът й разбрал за строежа едва след като в районната администрация било депозирано заявление за План за управление на строителните отпадъци. Разрешителното за строеж на небостъргача, който ще е съсед на "Гранд каньон" на турската компания "Гаранти Коза", е издадено на 4 февруари 2016 г.. 5 дни по-късно тогавашният главен архитект на София Петър Диков освободи официално поста си.

Виж повече

Младите искат 1500 лв., за да станат учители, четем също в СЕГА. Младите хора до 25 г. биха станали учители при работна заплата от 1500 лв. Това показва статистика на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". От профсъюза смятат, че привличането на млади преподаватели, които сега са под 5%, може да стане само с добра мотивировка и с работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване. Дори амбициозните планове на новото правителство обаче не отговарят на надеждите на младите хора. Намеренията на кабинета са за двойно увеличение на учителските възнаграждения през следващите 4 г. Това означава, че стартовата заплата за млад учител би трябвало да бъде около 1200 лв., и то чак през 2021 г.

Виж повече

Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка у нас през лятото, което е с около 8 на сто повече спрямо миналогодишните летни месеци, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма пред МОНИТОР. „България е малка страна и тя няма как да бъде измежду топдестинациите на Русия, тъй като в годишен план се очаква да излязат около 10,5 млн. руснаци в чужбина. А само у нас през 2017 г. ще дойдат около 620 хил. от тях“, коментира Драганов по повод излязлата публикация в руската медия RT, че гражданите на руската федерация, планиращи да прекарат летните си отпуски зад граница, отдават предпочитания на курортите в Турция, Гърция и Кипър. След тях се нареждали България, Испания, Италия и Черна гора.

Виж повече

Филмът „Квадратът“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд – копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, спечели „Златната палма“ на юбилейния 70-ти фестивал в Кан, пише ТРУД. Един от най-оригиналните филми в конкурсната програма, „Квадратът“ е сатира на света на модерното изкуство и пиар индустрията, който майсторски поставя и въпроси за моралната отговорност в напредналите общества. На пресконференцията на журито след обявяването на наградите Педро Алмодовар изрази възторга си от дързостта на този филм, говорейки как „диктаторството на политическата коректност съсипва творците“ и заяви, че цялото 9-членно жури е било единодушно възхитено от виртуозността на този филм. Никол Кидман, която имаше цели 4 филма в официалната селекция (от които 2 в конкурса) бе отличена със Специална награда по случай 70-годишнината на фестивала.

С второто по значимост отличие – Голямата награда на журито – бе отличен френския филм „120 удара в минута“ на режисьора Робен Кампийо – въздействаща гей любовна история от 90-те години, когато обичащите своя пол е трябвало да се борят с много повече предразсъдъци, провокирани от СПИН, отколкото днес. След „Златния лъв“ за филма си „Някъде преди 7 години“, сега София Копола си тръгна с наградата за режисура за филма си „Измамените“ – историята на ранен войник в Гражданска война, който намира убежище в девически пансион и успява да омая както момичетата, така и тяхната възпитателка.

Виж повече

Роден у нас певец прави фурор във Франция, разкрива СТАНДАРТ. Венсан Винел, който е с увредено зрение по рождение, се превърна в любимец на публиката и има шансове да стигне до финала на "Гласът на Франция". Момчето е родено през 1996 г. в България и оставено в дом за сираци. Когато е на три години, френско семейство го осиновява. Така той израства в Кле-су-Боа край Париж и от много малък се запалва по музиката. Увреденото му зрение става повод в училище да му се подиграват.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени