Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на паунда с над 2% след като британската управляваща партия на Тереза Мей загуби абсолютното си парламентарно мнозинство

Британската лира се обезценява с над 2%, а фючърсите на основния индекс на фондовата борса в Лондон FTSE100 се понижиха за кратко с 1% след шокиращите резултати от проведените вчера избори във Великобритания, показващи, че управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей загуби досегашното си абсолютно парламентарно мнозинство.

Провокираните през април от самата Тереза Мей предсрочни избори доведоха до формирането на нестабилен (т.нар. "висящ") парламент, което според редица икономисти, анализатори и инвеститорите, анкетирани от агенция Блумбърг, се оказва най-лошият сценарий след вота на британците на 8-и юни. Изненадващите изборни резултати повдигат редица въпроси както относно способността за формиране на стабилно правителство, така и относно плановете за излизане на Великобритания от ЕС.

Веднага след като бяха оповестени първите т.нар. "екзит пол" малко след полунощ, показващи че Торите губят досегашното си абсолютно парламентарно мнозинство, британската лира се обезцени с близо 2% спрямо останалите основни валути. Само в рамките на пет минути паундът се срина от 1,2956 долара към 1,2700 нивото, като в същото време еврото поскъпна от 0,8650 британски лири към 0,8821 нивото. Спадът на британската валута се задълбочава в началото на днешната европейска търговия с общо 2,29% към 7-седмично дъно от 1,2650 долара, докато еврото се повишава към нов 5-месечен връх от 0,8846 паунда.

Любопитно е да се отбележи, че днес британската лира се търгува в най-ниските си нива от 18-и април насам - точно когато Тереза Мей изненадващо призова за провеждането на предсрочни избори с цел да увеличи досегашното си абсолютно парламентарно мнозинство. След този неин призив паундът поскъпна още същия ден с близо 4 американски цента.

Някои инвеститори обаче са на мнение, че формирането на правителство в малцинство от досега управляващата Консервативна партия, или създаването на коалиционно правителство в крайна сметка може да подкрепи британската лира на по-късен етап, тъй като ще принуди новите власти в Обединеното кралство да бъдат по-отстъпчиви при официалния старт на преговорите с ЕС относно процедурата по Брекзит.

Шокиращите изборни резултати провокираха и първоначален спад на фючърсите на британския фондов индекс FTSE100 с над 1%, но малко преди старта на реалната търговия в Лондон бяха парирани тези негови загуби и индексът дори вече поскъпва с 0,9%, тъй като инвеститорите гледат на рязката обезценка на паунда като на позитивен фактор за акциите на мултинационалните британски компании, чиито печалби се формират до голям степен от техния бизнес зад граница.

                             Графики на британска лира/долар и на евро/британска лира на дневна база

Снимка


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна