Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо намаляване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през юни

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се понижи изненадващо през юни, отстъпвайки от близо двегодишния връх, достигнат през май, но въпреки това перспективите пред водещата европейска икономика продължава да бъдат благоприятни, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания ZEW.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт ZEW, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през юни до 18,6 пункта от 20,6 пункта през май (най-високо ниво от юли 2015-а година). Осреднената прогноза на финансовите пазари беше за повишение на индекса към 21,5 пункта, като той продължава да задържа под неговото дългосрочно осреднено ниво от 23,9 пункта.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, нарасна здраво до 88,0 пункта (най-високо ниво от юли 2011-а година) от 83,9 пункта месец по-рано, докато очакванията бяха за по-скромно негово подобрение до 85,0 пункта.

Перспективите пред икономиката на Германия остават благоприятни, отбеляза президентът на института Zew Ахим Вамбах. Това се дължи не на последно място на по-здравия икономически растеж в Европейския съюз през първото тримесечие на настоящата година, като 70,8% от експертите на финансовите пазари очакват текущата ситуация да остане толкова благоприятна, колкото е към момента, а 23,9% от анкетираните дори очакват тя да се подобри допълнително през следващите шест месеца, допълни Вамбах.

За разлика от Германия, икономическите перспективи в цялата еврозона се подобряват, като съответният Zew индекс нарасна през май до 37,7 пункта от 35,1 пункта месец по-рано, докато индексът на текущите условия в региона се подобри до 20,5 пункта от 18,3 пункта през април.

Междувременно икономическото министерство на Германия представи свой редовен месечен доклад в който посочи, че подемът на най-голямата европейска икономика продължава и през второто тримесечие, подпомогнат от съществено нарастване на частните и държавни разходи и от експанзията на индустриалното производство.

На фона на лекото съживяване на глобалната икономическа среда, немският износ също продължава да се подобрява, отбелязва министерството и допълва, че също така вижда запазване на тенденцията на намаляване на излишъка по текущата сметка, която е в сила от средата на 2016-а година насам.

Икономиката на Германия нарасна през първото тримесечие с 0,6% спрямо последните три месеца на миналата година благодарение най-вече на силният износ, бумът в строителството и по-високите държавни разходи и тези на немските домакинства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна