Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Насищане на петролните пазари въпреки усилията на ОПЕК за намаляване на производството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пренасищането на световните петролни пазари вероятно ще остане в сила през настоящата година, тъй като усилията на ОПЕК за ограничаване на производството ще срещнат отпор от нарастващите добиви в САЩ, посочва Международната агенция по енергетика (MAE) в своя редовен месечен доклад.

Според базираната в Париж важна енергийна организация, световните складови наличности на ценната енергийна суровина са нараснали през април с 18,6 млн. барела и този начин запасите на петрол са с 292 млн. барела над техните осреднени нива от последните пет години.

Големите по размер складови запаси са сигнал, че в света има наличен повече суров петрол, отколкото може да бъде консумиран, като това допринася за намаляване на петролните цени през последните седмици под желаните нива от страна на ОПЕК - картелът, който контролира около 40% от световното производство.

МАЕ отчита нарастване на петролните запаси на ОПЕК през април с 18,6 млн. барела до 3,045 млрд. барела - или с 292 млн. барела над осредненото петгодишно ниво.

Международната агенция по енергетика също така прогнозира увеличаване на петролното производството на петрол извън картела с 660 хиляди барела на ден през настоящата година и с 1,5 млн. барела през 2018-а година благодарение най-вече на нарастване на добивите в САЩ, Бразилия и Канада. Конкретно за САЩ, МАЕ очаква увеличаване на петролното производство с 430 хил. барела на ден до края на настоящата година и с още 780 хил. барела дневно през следващата. Това вероятно ще подкопае усилията на ОПЕК и на още 10 други големи производителите, включително Русия, които се споразумяха да ограничат техните добиви с около 1,8 млн. барела на ден до края на март 2018-а година, в опит да бъде постигнат по-балансиран пазар в световен план между търсенето и предлагането на суров петрол.

Предупреждението на МАЕ, че проблемът със свръхпроизводството ще остане в сила и през настоящата година, допринася за днешно понижение на петролните цени. Негативно влияние върху фючърсите на черното злато оказват и оповестени снощи данни на Американския петрол институт, според които седмичните петролни запаси в САЩ са се увеличи изненадващо с 2,8 млн. барела, докато средните прогнози бяха за тяхно понижение с над 2,5 млн. барела.

Фючърсите на американският суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,71% към 46,10 долара за барел, а тези на петрола сорт брент с доставка през август - с 0,45% към 48,46 долара за барел. По този начин петролните фючърси продължават да се търгуват недалеч от техните най-ниски нива от 5-и май насам, съответно около 45,19 долара за барел за американския суров петрол (дъно от 8-и юни) и от 47,41 долара за петрола сорт брент (дъно от 12-ти юни).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна