Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Решават да стане ли киселото мляко йогурт, пише ТРУД. Допитване в Българския институт по стандартизация (БИС) решава в петък съдбата на киселото мляко. Експерти предупредиха, че ако бъде гласувана промяната в БДС, уникалния български продукт ще се превърне в йогург. След публикация на “Труд” от 8 юни 2017 г. предложението за намаляване на нормите на двете полезни бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус отпадна. В института по стандартизация е било внесено фалшиво предложение от частна фирма, чийто собственик обясни, че никога не би поискал подобно нещо, тъй като се занимава с биопроизводство на млечни продукти. Спорно се оказа и искането на другия вносител, министерството на земеделието. Така от тримата вносители (толкова трябва да бъдат според правилата на БИС) на предложение за промяна в БДС, остана само един и изменението пропадна. Остана обаче второто – за допускане на всякакъв вид опаковки.

Виж повече

Здравната каса ще увеличи бюджета на болниците, съобщава СЕГА. Парите, които касата дава за болнична помощ, ще скочат от 133-136 млн. лв. месечно на 138-139 млн. лв. Допълнителните средства ще дойдат от очакваното преизпълнение на приходите от здравни вноски. Изчисленията са, че НАП ще събере около 75 млн. лв. за тази година от осигуровки в повече от определеното като приходи в Закона за бюджета на касата. Преизпълнение имаше и в предишните няколко години. Освен това бюджетите на болниците вече ще се определят не спрямо предходното тримесечие, а на база приходите им от април 2016-а до май 2017 г., като в новите лимити ще се включи и надлимитната дейност.

Виж повече

Плащаме в брой до 5000 лева, четем в СТАНДАРТ. От 1 август ще бъдат забранени плащанията в брой над 5000 лв., при положение че сега таванът е 10 000 лв. След това от 1 януари 2018 г. плащанията в брой ще бъдат ограничени до 3000 лв., а от началото на 2019 г. - до 1000 лв. Това предвиждат промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на първо четене от бюджетната комисия към парламента. От Института на дипломираните експерт-счетоводители обаче коментираха, че промените са твърде рестриктивни и призоваха да се намери някакъв баланс по тази мярка.

Виж повече

Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи, установява МОНИТОР. Надомниците у нас са близо 430 хиляди, а според официалната статистика наетите в частния сектор у нас са малко над 2,5 млн. В последните години намалява броят на наетите, а се увеличава броят на самонаетите от работещите вкъщи, като те представляват вече 70% от общия брой, обяснява Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници. По думите й причината за това е промяната в Кодекса на труда, с която се регулира работата на самонаетите надомници. Основна част от работещите вкъщи са жени, като те са около 72% от всички надомници. Най-често се занимават с шиене на дрехи и ръчно изработени бижута.

Виж повече

Гратисчиите в София намалели наполовина, отбелязва МОНИТОР, като цитира интервю с директора на Центъра за градска мобилност Христиан Петров пред БНТ. От дружеството отчитат 45% спад на издадените глоби от 40 лева за нередовни пътници. От 1 януари до края на май заловените без билет са около 8000, а за същия период през миналата година са били 13 900. Като причини за спада от ЦГМ посочват, че все повече хора си купуват абонаменти карти. За 2015 година са издадени 225 абонаменти карти, а след поскъпването на билета от 1 юни 2016 година до края на същата година картите са над 16 хиляди.

Виж повече

Мръсният въздух води и до лош сън, извежда в заглавие СЕГА. Замърсяването на въздуха може да е свързано и с лош сън, смятат учени, които проучват влиянието на отровния въздух върху съня. Резултатите показват, че колкото повече е изложен човек на азотен диоксид и фини прахови частици, толкова по-голяма е вероятността да има ниска ефективност на съня. Това, смятат учените, може да е свързано с влиянието на замърсяването на въздуха върху тялото.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна