Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ се нуждае от по-голяма яснота относно облекчаването на дълга, преди да започне да купува гръцки облигации

Европейската централна банка се нуждае от по-голяма яснота относно това, как точно ще бъде облекчен дългът на Гърция от нейните международни кредитори, преди тя да започне да купува гръцки държавни облигации като част от своята програма за "количествени улеснения", съобщава агенция Ройтерс, цитирайки неназован европейски източник, близък до темата.

Снощи финансовите министри от еврозоната договориха отпускането на нова кредитна линия на Гърция в размер на 8,5 млрд. евро от третата спасителна програма за Атина. Еврогрупата постигна и съгласие "по принцип" за облекчаване на гръцката дългова тежест след изтичане на настоящата спасителна програма към средата на 2018 година, но отново беше отложено вземането на окончателно решение за конкретните мерки в тази посока.

Вчерашното решение на Еврогрупата е много позитивна стъпка във вярната посока, но е необходимо да се види по-голяма яснота по въпроса за облекчаване на дълга, преди Гърция да бъде включена в програмата на ЕЦБ за покупки на еврооблигации. Ние се нуждаем от по-голям конкретност относно мерките за намаляване на дълговата тежест, заяви източникът от Централната банка пред агенция Ройтерс.

ЕЦБ многократно заяви, че тя трябва да приеме, че гръцкият дълг е устойчив в дългосрочен план, за да може да включи страната в програмата си за изкупуване на облигации в размер на 2,3 трлн. евро, известна като "количествени улеснения", но това изисква по-конкретни ангажименти за облекчаване на дълговата тежест на Гърция.

Междувременно гръцкият дългов пазар реагира позитивно на вчерашното решение за отпускане на нов транш от финансовата помощ в размер на 8,5 млрд. евро и "принципното" съгласие за облекчаване на дълговата тежест на страната след края на настоящата спасителна програма догодина.

Въпреки днешното изявление от ЕЦБ, доходността на двегодишните гръцки дългови книжа се понижава към най-ниско ниво от октомври 2014 година около 4,81%, докато доходността на 10-годишни облигации спада с близо 15 базисни пункта към 5,71%, достигайки най-ниско ниво от 23-ти май тази година.

Според анализатори Гърция ще може да се завърне на кредитните пазари, откъдето да започне да се финансова самостоятелно, само при положение че доходността на 10-годишни ѝ облигации спадне под бариерата от 5%. Това обаче може да се случи само ако ЕЦБ включи гръцките дългови книжа в програмата си за "количествени улеснения".

В същото време основният фондов индекс на борсата в Атина нараства с 1,44% до най-високо ниво от юни 2015 година, докато гръцките банкови акции поскъпват с над 3 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна