Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно нарастване на японския износ през май за шести пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Износът на Япония нарасна през май за шести пореден месец при това с най-солидно темпо от повече от две години насам, което е сигнал, че по-силното потребление зад граница ще подкрепи растежа на третата по сила световна икономика.

Японският експорт се повиши спрямо май 2016 година с 14,9% след растеж със 7,5% през април, показват данни на Министерството на финансите. Въпреки че средната прогноза на финансовите пазари беше за още по-силно нарастване на износа с около 16%, експортът се повишава за шест пореден месец при това с най-солидно темпо от януари 2015 година насам.

Износът на Япония вероятно ще продължава да се увеличава стабилно и през следващите месеци, тъй като задграничната икономика показва признаци на засилване, което би трябвало да помогне за продължаващо разширяване на японската икономика със солидно темпо.

Японският износ към САЩ се увеличи с 11,6% (най-солиден ръст от юли 2015 година) благодарение най-вече на повишаване на експорта на автомобили и на части за тях. Това допринесе за нарастване на търговския излишък на Япония със САЩ през май с 19% до 411,1 млрд. йени - първо негово повишение от три месеца насам. Тези данни се следят внимателно, след като американският президент Доналд Тръмп назова Япония като една от държавите, допринасящи за огромния търговски дефицит на САЩ.

Ръст с 23,9% бележи и японският износ към Китай след негово повишение с 14,8% през май, докато експортът към останалите азиатски държави се увеличи с 16,8% (най-добър растеж от три месеца насам).

В същото време вносът в Япония нарасна през май с цели 17,8% на годишна база след повишение с 15,2% месец по-рано и очаквания за растеж с 14,5%, като това представлява увеличаване на импорта за пети пореден месец и се дължи най-вече на по-голям внос на петрол с оглед на по-високите цени на черното злато спрямо година по-рано.

По-рязкото повишаване на вноса допринесе изненадващо до търговски дефицит в размер на 203,4 млрд. йени през май спрямо излишък за 481,1 млрд. йени през април при осреднена прогноза за позитивен търговски баланс в размер на около 73,0 млрд. йени.

Трябва да се има предвид, че в последно време японските политици станаха по-големи оптимисти относно перспективите пред страната на Изгряващото слънце през тази година, тъй като нарастващото производството и затягането на трудовия пазар предполагат, че икономиката вероятно ще задълбочи неотдавнашния си растеж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна