Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни от АЦБ: Сега не е моментът за повишаване на британската лихва

Марк Карни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви във вторник, че сега не е моментът за повишаване на лихвените ставки, предупреждавайки за наличието на слаб растеж на заплатите и вероятността доходите да бъдат засегнати, докато Великобритания се подготвя за напускането на Европейския съюз.

Говорейки пред банковата общност в кметството на Лондон заедно с финансовия министър Филип Хамънд, Марк Карни заяви: От моя перспектива, с оглед на смесените сигнали за потребителските разходи и за бизнес инвестициите на фона на все още сдържания вътрешен инфлационен натиск и поради анемичния растеж на заплащането на труда, все още не е дошъл моментът за стартиране на процес на корекция на нашата парична и лихвена политика.

През следващите месеци бих искал да видя степента, до която по-слабият растеж на потреблението ще бъде компенсиран от други компоненти на търсенето, дали заплатите ще започнат да нарастват стабилно и как икономиката ще реагира на перспективата за по-строги финансови условия и на реалността на Брекзит преговори, посочи управителят на АЦБ.

Според него, в зависимост от напредъка в преговорите с ЕС, бизнесът може в скоро време да се наложи да активира планове за непредвидени обстоятелства.

Паричната политика не може да предотврати по-слабия растеж на реалните доходи, който вероятно ще съпътства прехода към нови търговски споразумения с ЕС, допълни Карни.

Неговото изявление е факт след като през миналата седмица цели трима от осемте членове на Управителния съвет на АЦБ гласуваха изненадващо за незабавно повишаване на основната британска лихва с четвърт процент. Марк Карни обаче беше един от петимата централни банкери, които гласуваха за запазване на рекордно ниското лихвено равнище от 0,25%, като с днешното си изявление той не даде знак, че бърза да промени това свое мнение.

Шефът на АЦБ също така подчерта в днешната си реч важността за търговска либерализация - особено в областта на финансовите услуги и посочи, че не е ясно дали огромният дефицит по текущата сметка на Великобритания вече се намира на по-стабилна основа.

Изказването на Марк Карни, в което до изключи вероятността за предстоящо вдигане на лихвените ставки, доведе до рязко понижение на британската лира. Паундът се понижи с 0,42% към 7-дневно дъно от 1,2668 щатски долара, а еврото поскъпна с 0,45% към 5-дневен връх от 0,8803 британски лири.

На същото днешно събитие в кметството на Лондон финансовият министър Филип Хамънд пък настоя за гладко протичане на процеса по Брекзит, което да избегне рисковете за британския бизнес да се окаже на ръба на пропастта, когато страната излезе от Европейския съюз.

Със сигурност ще имаме нужда от преходен период извън Европейския митнически съюз, но сегашните митнически граници ще продължат да съществуват, докато не се създадат нови дългосрочни споразумения, посочи той.

Хамънд също така заяви, че иска Великобритания да поведе "кръстоносен поход" за отварянето на пазарите на услуги в света, когато тя напуска Европейския съюз и отбеляза, че неговата страна иска да остане отворена за квалифицирани работници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна