Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес експанзията в Германия през юни към 4-месечно дъно

Експанзията на бизнес активността в Германия се забави през юни към 4-месечно дъно главно поради по-слаба активност в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция Markit.

Общият PMI индекс, обхващащ промишлената и сферата на услугите, които формират повече от две трети от икономиката на Германия, се понижи през юни до 56,1 пункта (най-ниско ниво от февруари насам), след като през май нарасна до 73-месечен връх от 57,4 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха доста по-скромно понижение до 57,2 пункта.

От агенция Markit обаче посочват, че въпреки този спад, данните все още предполагат за наличието на силен растеж на водещата европейска икономика, тъй като осредненият общ PMI индекс за второто тримесечие на годината от 56,7 пункта е най-високият от второто тримесечие на 2011-а година насам.

В същото време промишленият PMI индекс на Германия се понижи слабо до 59,3 пункта от 59,5 пункта през май (най-високо ниво от април 2011-а), надвишавайки очакванията за индекс на ниво от 59,0 пункта, докато аналогичният индекс в сферата на услугите се понижи до 5-месечно дъно от 53,7 пункта при прогноза за негова стабилизация за трети пореден месец на ниво от 55,4 пункта.

Според агенция Markit германската икономика ще се разшири с 2% през настоящата година, отбелязвайки най-добро темпо на растеж от 2011-а година насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна