Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът на британската икономика ще остане анемичен през следващите няколко години, сочи проучване на Търговската камара

Икономическият растеж в Обединеното кралство през следващите няколко години се очаква да остане анемичен, съобщи в понеделник Търговската камара на Великобритания (BCC - British Chambers of Commerce).

Независимо от това, BCC повиши слабо перспективата си за растежа през 2017-а година до 1,5% от досегашна прогноза за експанзия с 1,4%, позовавайки се на силната перспектива за глобалния икономически растеж. Освен това, по-ниската стойност на британската лира вероятно ще стимулира краткосрочната експортна активност тази година, допълни Търговската камара.

За второто тримесечие на 2017-а година BCC прогнозира нарастване на БВП с 0,4% спрямо първите три месеца на годината, когато беше отчетен много слаб растеж от едва 0,2 на сто.

В същото време Търговската камара запази непроменени своите прогнози за икономическия растеж през 2018-а и 2019-а година съответно с 1,3% и с 1,5%. Тя отбеляза, че ерозирането на реалните заплати в резултат на солидния инфлационен натиск ще доведе до забавяне на нарастването на потребителските разходи през следващата година до 0,9 на сто. Бизнес инвестициите пък се очаква да нараснат през текущата година с 0,3% при предишна оценка на BCC за техен спад с 0,5 на сто и да се увеличат с 0,5% догодина.

Прогнозира се нарастване на британския износ с 3,1% през тази година (при предишна прогноза за повишение с 2,7%), последвано от забавяне на растежа на експорта до 2,9% през 2018-а година.

Търговската камара на Великобритания повиши и своите инфлационни прогнози, тъй като нарастващите цени на внасяните материали и суровини продължават да се отразяват и върху останалите цени по веригите за доставки. За тази година се очаква потребителската инфлация да се повиши с 2,9%, като достигне пик от 3,4% през последното тримесечие на 2017-а година, след което да се забави до 2,8% през следващата и до 2,5% през 2019-а година. Предходните оценки на BCC бяха за инфлация съответно от 2,4% през тази, от 2,7% през 2018-а и от 2,5% през 2019-а година.

Според Търговската камара, първото увеличение на основната британска лихва от настоящото рекордно дъно от 0,25% до ниво от 0,5% се очаква да бъде факт през първото тримесечие на следващата година - по-рано от предишната прогноза за вдигане на лихвите ставки през четвъртото тримесечие на 2018-а година. По-скорошно от необходимото затягане на паричната политика може да дестабилизира потребителското и бизнес доверие и да доведе до значително по-слаб растеж на британската икономика, особено през настоящия период на политическа нестабилност, предупреди Сурен Тиру от BCC.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна