Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глоби Google с 2,42 млрд. евро заради злоупотреба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната интернет компания Google Inc. беше глобена с рекордните 2,42 млрд. евро от регулаторните органи на Европейския съюз за защита на конкуренцията заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките. Американският гигант има на разположение 90 дни, за да "прекрати лошите си бизнес практики" или ще трябва да осъществи допълнителни наказателни плащания в размер до 5% от среднодневния световен оборот на Alphabet - компанията майка на Google, се посочва в изявление на Европейската комисия.

Google злоупотреби с господстващо положение на пазара на интернет търсачки, като популяризира собствените си услуга за онлайн пазаруване при излизане на резултатите за конкурентни онлайн услуги в нейната търсачка, заяви европейският комисар Маргрете Вестегер, отговарящ за конкуренцията в рамите на Съюза.

Компанията майка на Google  - Alphabet заяви, че не е съгласна с констатациите на регулаторните органи на ЕС, че е злоупотребила с господстващото си положение и обмисля обжалване на наложената глоба.

Ние почтително не сме съгласни с обявените днес заключения. Ще разгледаме подробно решението на Комисията, като обмисляме да го обжалваме, заяви основният адвокат на Google Кент Уокър.

След решението на ЕК акциите на Google се понижават с около 1% на извънборсовата търговия на "Уолстрийт".

Решението на ЕК може да доведе до по-мащабни промени на начина, по който Google да представя резултатите от различни интернет търсения в рамките на Европа с оглед на други нейни услуги за търсене, като тези за пътувания и карти, които също се разследват от европейските оторизирани органи.

Трябва да се има предвид, че продължават други две дела на ЕС относно поведението на Google Inc. във връзка с неговата мобилна операционна система Android и рекламната услуга AdSense, посочват източниците на "Уолстрийт Джърнъл".

Европейският съюз наложи поредица от значителни по размер санкции на големи американските компании, одобрени от Маргрете Вестегер.

През миналата година антитръстовият орган на ЕС наложи глоба от цели 13 млрд. евро на Apple Inc. във връзка с данъчно споразумение на световния гигант, произвеждащ iPhone, с Ирландия, което според европейското законодателство обаче представлява държавна помощ. Това предизвика обвинения, че ЕС е предприел агресивна антиамериканска позиция.

По-рано този месец Брюксел откри три отделни нови официални разследвания във връзка с практиките на лицензиране и на разпространение в Европа на големи компании като Nike Inc., Sanrio Co. и Universal Studios.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени