Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Петрушка" и "Жар птица" поставят началото на "Опера в парка"

| обновено на 30.06.17 в 10:10
Снимка: БГНЕС
Осмото издание на фестивала "Опера в парка" се открива днес в двора на Военна академия "Георги С. Раковски" в София. Началото ще бъде поставено с балетите "Петрушка" и "Жар птица" от Игор Стравински на Софийската опера и балет.

До 16 юли с по няколко дати ще бъдат представени още "Зорба гъркът" и "Дон Кихот", операта на Росини "Пепеляшка" и четири опери за деца: "Трите прасенца", "Мечо Пух", "Вълшебната флейта" и "Червената шапчица". Специален концерт, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, също е част от разнообразната  програма на фестивала.

Заместник-кметът по културата на София доц. д-р Тодор Чобанов отбеляза, че "фестивалната програма е забележителна с произведенията, които софиянци и гостите на града са гледали по 1-2 пъти, но ще ги гледат още много пъти заради високото качество, заради уникалния дух, който творците влагат в това, което представят."  Той е категоричен, че благодарение на директора маестро Пламен Карталов "България се е върнала на оперната карта на света по един невероятен начин. Тук вече идват чужденци не само от Европа, но и от другите континенти, за да се наслаждават на това велико изкуство".

Извън премиерата на "Парсифал", която с нетърпение очакват почитателите на Вагнер, тазгодишният фестивал определено ще донесе много радост на любителите на балета. На сцената в парка ще се играят емблематични спектакли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна