Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на промишлената активност в Китай през юни

Бизнес активността в промишлената сфера на Китай отчете през юни най-добър растеж от три месеца насам благодарение на нарастване на новите поръчки и на производството, показват резултати от проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, нарасна през юни до 50,4 пункта, след като месец по-рано индексът спадна до 49,6 пункта, понижавайки се под важното ниво от 50 пункта за пръв от 11 месеца насам, докато осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за по-скромно негово повишение до 49,8 пункта.

Повишаването на новите промишлени поръчки допринесе за изненадващо добрия отскок на PMI индекса, въпреки че участвалите в проучването частни компании отбелязват, че все още има слабо търсене на техни стоки както на чуждестранния, така и на вътрешния пазар. Индексът на общите нови поръчки нарасна през юни до тримесечен връх от 51,0 пункта спрямо 50,3 пункта през май. Известно ускоряване през миналия месец бележи и експанзията в промишленото производство, но в същото време темпото на разкриване на нови работни места в този важен за китайската икономика сектор се забави до тримесечно дъно.

Последното проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit е в линия с официалните данни на Националното статистическо бюро на Китай, оповестени през миналата седмица, според които промишленият PMI индекс нарасна през юни до 51,7 пункта от 6-месечно дъно през май от 51,2 пункта.

Трябва да се има предвид, че индексът PMI на Caixin отразява тенденциите в по-малките по размер частни промишлени предприятия в Китай, които компании не се възползват от правителствените стимулиращи политики, както го правят държавните производствени фирми, включени в проучването на официалната статистика. Поради това не е изненада, че промишлената активност в частния сектор на страната не е толкова добра, колкото в тежката индустрия, която обхваща най-вече големите китайски държавни компании.

Икономисти обаче отбелязват, че промишлените PMI индекси подсказват, че забавянето на китайския икономически растеж през второто тримесечие изглежда по-сдържано от очакваното. Те също така посочват, че по-добрите проучвания предполагат, че неотдавнашното затягане на финансовите правила от страна на китайските регулаторни власти на този етап не се е отразило негативно на реалната икономика.

Трябва да се има предвид, че управляващите в Пекин залагат на слабо забавяне на растежа на БВП на Китай през настоящата година до 6,5% от 6,7% през 2016-а година, като днешните данни изглежда в подкрепа на техните очаквания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна