Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

ТУЕС измести Испанската гимназия, установява МОНИТОР. Техническото училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет измести Испанската гимназия от четвъртото място в класацията на школата с най-висок минимален бал за прием в седми клас в София на второ класиране. В челната тройка няма промени. Лидер остава Софийската математическа гимназия, където летвата е паднала с 4,5 точки – до 468, следвана от 91-ва НЕГ с минимален бал от 443.500 точки, което е с 6,5 т, по-малко от летвата при първото класиране. На трето място отново е 73 СУ „Владислав Граматиков“, където прагът за вход е с 12 точки надолу до 422.500 т. На шесто място е Втора английска, следвана от Първа английска, които също са си разменили местата, в сравнение с първо класиране. Френската гимназия е на осма позиция, а деветото място е 22-ро СУ „Г. С. Раковски“. Последно в челната десетка е 35-о СУ „Добри Войников“.

На второ класиране учениците трябва да се запишат до утре включително в училището в което са класирани, или губят мястото си. В третия етап на класиране участват кандидати, които не са приети или не са кандидатствали до момента. На 10 юли, понеделник, пък ще бъдат обявени свободните места след второ класиране. Подаването на документи за третия етап ще е между 11 и 13 юли, а класирането ще излезе до 17 юли.

Виж повече

Цял ден синя зона в събота от 1 октомври, съобщава също МОНИТОР. От 1 октомври ще влезе в сила удължаването на синята зона в събота. Това се предвижда в изменението на наредбата за движение в София, което мина през транспортната комисия към Столичния общински съвет. Досега софиянци плащаха за престои до 14 часа в почивния ден, но от октомври ще бъде увеличен до 18 часа. Друга промяна, която ще се въведе от есента е синята и зелената зона в работни дни да бъде от 8,30 часа до 19,30 часа. В момента платеното паркиране е от 8 часа до 19 часа. Във наредбата е включено и въвеждането на 4700 места за платено паркиране в районите „Средец“ и „Лозенец“.

Виж повече

Поне с 50% плащаме по-скъпо за био храни, четем в друга тема, разработена в МОНИТОР. Изданието цитира управителя на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов. По думите му разликата в цените зависи от реколтата, вида на продукта и дали има развит пазар за пласмент. „В България засега най-много се продават млечни храни, отговарящи на изискванията за био продукти, зеленчуци, брашна, конфитюри. Нямаме био месо, а био яйцата са основно от внос“, обясни той. Според него обаче след година, най-късно до две може да се очаква бум в предлагането на био храни, защото около 7000 фермери преди време са кандидатствали за субсидии и вече изтича преходният им период от 2-3 години.

Виж повече

Наши учени създават безглутенова бира, извежда в заглавие ТРУД. Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват безглутеново пиво, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки. Това стана ясно на наскоро проведената VIII Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД). На нея по традиция се събраха утвърдени специалисти в тази област. Акцентът беше поставен върху разработването на пива с ниско съдържание на глутен и въздействието на умерената консумация на бира върху здравето. Това идва да покаже, че проучванията върху функционалните храни стават все по-важни, тъй като тези продукти имат не само хранителна стойност, а и позитивен ефект върху определени функции на организма. Задача на изследванията в тази насока е да се получат напитки, като се използват различни зърнени суровини – просо, елда, киноа, сорго, ориз и др., с подходящи физико-химични и вкусови свойства.

Виж повече

За всеки трети епилептик у нас лечение няма, четем в ТРУД. От епилепсия страдат между 50 хил. и 70 хил. българи, като за всеки трепи пациент с тази тежка диагноза лечение на практика няма. Причината за това е и най-същественият проблем при това заболяване – антиконвулсивните медикаменти, които изобщо са налични, не повлияват състоянието на около 30% от епилептиците. В глобален мащаб болестта засяга 50 млн. души на планетата като всяка година средно 45 пациенти на 100 000 население получават диагноза епилепсия. При една трета от случаите причината не може да бъде открита.

Виж повече

1000 на вечер аплодират звездите на Народния, отбелязва СТАНДАРТ. Шефът на Народния Мариус Донкин във вторник вечер даде старт на уникалния маратон "Театър пред театъра". Над 1000 зрители аплодираха на крака актьорите от първото представление, "Мнимият болен", с което започна седмицата под открито небе, посветена на грандиозното закриване на сезона. Дълго след финала на пищния спектакъл на Владлен Александров публиката държа на сцената Георги Мамалев, Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Владислава Николова, Павел Иванов, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, музикантите Слав Бистрев, Жорж Паликарски и Николай Казаков, студентите от НБУ.

Виж повече

14-ият фест "В Двореца" раздаде награди, информира СЕГА. За най-добър игрален филм бе избран "Обикновен живот" на Соня Роланд от Франция. От българската състезателна програма журито избра игралния "Може би утре" на режисьора Мартин Илиев. Второто място взе "Любов" на Боя Харизанова, който бе избран за фаворит и от публиката във Велико Търново и Варна. Третото място в националния конкурс си поделиха "На червено" на Тома Вашаров и "Добри" на Орлин Милчев.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна