Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Всеки втори купувач на имот в Слънчев бряг е българин, извежда в заглавие МОНИТОР. В курортите на юг от Бургас почти всички сделки се сключват с нашенци, сочи анализ на пазара на една от големите посреднически агенции в сегмента. Средната цената на апартаментите в най-големия ни морски курорт през първата половина на 2017 г. остават почти наполовина от равнището им през предкризисната 2006 г. През първото, и през второто тримесечие на 2017 г. сделките се сключваха на ниво 530 евро/кв. м при 505 евро/кв. м за същите периоди на 2016 г. Апартамент в Слънчев бряг от началото на годината е 32 200 евро срещу 29 200 евро за първите 6 месеца на 2016 г. Цените на имотите във висок клас комплекси са на нива от 750-800 евро/кв.м.

Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв. м, като цените започват от около 500 евро на кв. м и достигат нива до 1600-1800 евро на единица площ за топ комплексите по Южното Черноморие.

Виж повече

Такса смет може да поскъпне драстично още от 2019 г., посочва СЕГА. Промяната в начина, по който общините определят такса смет, ще влезе в сила още от 2019 г., което най-вероятно ще доведе до драстичното й поскъпване. Министерският съвет се е отказал да въвежда 3-годишен преходен период за влизане в сила на промените. Освен това е отпаднал и 5-годишният период, в който общините трябваше да увеличават поетапно таксата с до 20% на година. Така че още на 1 януари 2019 г. такса смет ще скочи драстично в някои градове. Тепърва ще се разработват наредба и методика за вариантите за такса смет. Общините ще избират начина за определянето й. Такса смет ще има три компонента. За услугите по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения за третирането им, както и за самото третиране ще има три варианта за определяне на таксата.

Виж повече

На фона на редица обещания високото строителство да минава обществено обсъждане и да бъде ограничено в определени зони на София, вчера Столичният общински съвет одобри изграждане на 77-метров апартаментен хотел на кръстовището на бул. "България" и ул. "Борово", информира СЕГА. Проектът за бъдещата сграда върху част от бившия магазин "Мартинели" беше отхвърлен веднъж от комисията по екология и два пъти от тази по градоустройство към СОС. Съветниците не бяха сигурни дали тя действително попада в т.нар. третичен градски център, както твърди инвеститорът и искаха да разберат как тази сграда ще функционира в натоварения градски булевард и дали ще повлияе на трафика. В сряда обаче комисията по архитектура даде зелена светлина за строителството й.

Виж повече

До края на 2019 г. Столична община предвижда да има между 150 и 200 км велоалеи, пише ТРУД, като цитира заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев. „Идеята е да се свържат всички велоалеи в една мрежа и велосипедът да стане предпочитан начин на придвижване. Освен централните отсечки мислим и как да свържем централните части и крайните отсечки на града в обща велосипедна инфраструктура“, посочи Крусев.

Виж повече

 Виенското колело, един от символите на австрийската столица, навърши 120 години, отбелязва СТАНДАРТ. Популярността му в наши дни се дължи и на известни филми, снимани там – сред тях са „Третият човек” по романа на Греъм Грийн и „Живите светлини” с Тимъти Далтън от поредицата за Джеймс Бонд. Изключителното съоръжение е създадено по повод 50-годишнината от управлението на кайзер Франц Йозеф, но за съжаление в деня на празника колелото остава неподвижно, защото не е напълно завършено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна