Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%

АЦБ понижи прогнозите си за икономиката и за инфлацията, но очаква по-агресивно вдигане на лихвените ставки в бъдеще

Английската централна банка остави основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25% и направи известна низходяща ревизия на своите прогнози за икономическия растеж и за инфлацията на Острова, но в същото време посочи, че предвижда по-агресивно вдигане на лихвените ставки в бъдеще спрямо настоящите очаквания на финансовите пазари.

Днешното решение на АЦБ беше взето с 6 срещу 2 гласа, като само двама централни банкери - Йън Маккафърти и Майкъл Саундърс гласуваха за незабавно вдигане на лихвите ставки с четвърт процент до 0,5%. На предходното заседание през юни цели трима членове на банката гласуваха за повишаване на лихвите ставки. Трябва обаче да се има предвид, че през юни Кристин Форбс също гласува за подобно решение на последното си в кариерата заседание, но тя беше наследена от Силвана Тенрийо, която днес подкрепи мнозинството за запазване на основната лихва без промяна.

Централната банка представи и своя последен т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад" в който направи известна низходяща ревизия на средносрочните си прогнози за растежа на икономиката и на инфлацията във Великобритания. АЦБ вече очаква нарастване на БВП през 2017-а година с 1,7% и с 1,6% през 2018-а година при предишни прогнози за растеж съответно с 1,9% и с 1,7%. За 2019-а година банка запази прогнозата си за икономическа експанзия с 1,9 на сто.

Банката ревизира леко надолу и инфлационните си прогнози, очаквайки индексът на потребителските цени (CPI) да се повиши тази година с 2,58% (вместо с 2,64%), след като пред октомври инфлацията удари връх от около 3 на сто. За 2018-а година се очаква инфлацията да нарасне с 2,19% и с 2,22% през 2019-а година при предишна прогноза за нейно повишение съответно с 2,2% и с 2,26%.

Въпреки низходяща ревизия, АЦБ отбеляза, че ако икономиката следва новите предположения, през прогнозния период вероятно ще се наложи малко по-агресивно повишаване на лихвените ставки спрямо настоящите очаквания на пазарните участници. Трябва да се има предвид, че краткосрочните лихвени ставки на финансовите пазари предполагат, че инвеститорите очакват АЦБ да вдигане основната си лихва едва на два пъти през следващите три години - до 0,5% на по-късен етап през следващата година и до 0,75% към средата на 2020-а година. Според членовете на централна банка обаче, лихвените ставки може да се наложи да бъдат повишени по-бързо, за да се задържи инфлацията под контрол.

Британската лира се понижава рязко на валутния пазар, тъй като инвеститорите акцентират най-вече на леко понижените прогнози на АЦБ за икономическия и за растежа на инфлацията на Острова, както и на гласуването на само двама от осемте членове на банката в подкрепа за незабавно вдигане на лихвите ставки.

Паундът вече губи 0,75% от стойността си, падайки към тридневно дъно от 1,3124 долара, след като по-рано през деня поскъпна за кратко до нов 11-месечен връх около 1,3268 нивото. В същото време еврото нараства с 0,72% към 9-месечен връх от 0,9032 британски лири.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна