НСИ отчита нарастване на трудовата заетост и на средната работна заплата с около 3 на сто през второто тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2017 година с цели 63,4 хиляди, или с 2,8% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първите три месеца на година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – ръст с 44,9%, "Култура, спорт и развлечения" – с 11,9% и "Селско, горско и рибно стопанство" – със 7,3 сто, докато най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" – понижение с 3,0%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (21,9%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,8%).

Спрямо края на юни 2016 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се понижават с 15,9 хиляди или с 0,7%, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" (понижение с 9,7 хиляди и с 11,6% на годишна база), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 8,3 хиляди, или с 5,3% годишно) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 4,6 хиляди). Най-голямо увеличение на наетите лица към края на юни 2017 година има в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 4,1 хиляди), а в процентно изражение – в икономическата дейност "Култура, спорт и развлечения" – с 9 на сто.


                                               Средна брутна работна заплата в България по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 година е в размер на 1040 лева и нараства спрямо първите три месец с 3,4%, като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1060 лева, през май се понижава до 1035 лева, а през юни – до 10,27 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на текущата година спрямо първите три месеца, са: "Финансови и застрахователни дейности" (повишение със 7,6%), "Строителство" (със 7,3%) и "Добивна промишленост" (със 7,3%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април – юни 2017 година нараства с 9,9% спрямо същия период на 2016 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" (увеличение с 16,0%), "Административни и спомагателни дейности" (с 13,4%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (повишение с 13,2%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния сектор – с 10,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на юни 2017 година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2306 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (от 1815 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (от 1769 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 635 лева), "Други дейности" (714 лева) и "Строителство" (796 лева).

Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44