НСИ отчита нарастване на трудовата заетост и на средната работна заплата с около 3 на сто през второто тримесечие

ЕПА/БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2017 година с цели 63,4 хиляди, или с 2,8% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първите три месеца на година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – ръст с 44,9%, "Култура, спорт и развлечения" – с 11,9% и "Селско, горско и рибно стопанство" – със 7,3 сто, докато най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" – понижение с 3,0%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (21,9%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,8%).

Спрямо края на юни 2016 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се понижават с 15,9 хиляди или с 0,7%, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" (понижение с 9,7 хиляди и с 11,6% на годишна база), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 8,3 хиляди, или с 5,3% годишно) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 4,6 хиляди). Най-голямо увеличение на наетите лица към края на юни 2017 година има в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 4,1 хиляди), а в процентно изражение – в икономическата дейност "Култура, спорт и развлечения" – с 9 на сто.


                                               Средна брутна работна заплата в България по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 година е в размер на 1040 лева и нараства спрямо първите три месец с 3,4%, като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1060 лева, през май се понижава до 1035 лева, а през юни – до 10,27 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на текущата година спрямо първите три месеца, са: "Финансови и застрахователни дейности" (повишение със 7,6%), "Строителство" (със 7,3%) и "Добивна промишленост" (със 7,3%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април – юни 2017 година нараства с 9,9% спрямо същия период на 2016 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" (увеличение с 16,0%), "Административни и спомагателни дейности" (с 13,4%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (повишение с 13,2%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния сектор – с 10,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на юни 2017 година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2306 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (от 1815 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (от 1769 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 635 лева), "Други дейности" (714 лева) и "Строителство" (796 лева).

Още от категорията

Американските централи поискаха 3 месеца да се запознаят с условията за преразглеждане на договорите им

Двете американски централи от комплекса "Марица-изток" са поискали три месеца, за да се запознаят с предложената от Министерството на енергетиката методология за преразглеждане на дългосрочните им договори за изкупуване на ток. Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг  Петьо Иванов  обясни: "Има методология, която е одобрена..

обновено на 19.03.18 в 17:29

Срив на акциите на Facebook с близо 7% след скандал с неправомерно използване на личните данни на 50 млн. потребители

Акциите на Facebook се обезценяват с близо 7% след старта на търговията на Уолстрийт с оглед на набиращ скорост скандал за неправомерното използване на личните данни на 50 милиона потребителите на водещата социална интернет медия. Повод за скандала даде признание на Facebook, че личните данни на десетки нейни потребители вероятно са били използвани..

публикувано на 19.03.18 в 17:19

Ройтерс: ЕЦБ измества акцента на дебатите от количествените улеснения към бъдещата политика на затягане на лихвите

Членовете на Европейската централна банка са започнали да пренасочват водените от тях дебати в посока на бъдещия път на развитие на основните лихвени ставки, тъй като дори някои от най-големите досегашни привърженици на рекордно ниските лихви са започнали да приемат, че програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения"..

публикувано на 19.03.18 в 16:34

Ръст на британската лира, след като Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след Брекзит

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение относно т.нар. "преходен период" от 21 месеца (от 29-и март 2019-а година до края на 2020-а година), преди страната да напусне окончателно съюза, заявиха в понеделник главните преговарящи от страна на ЕК и на Великобритания - Мишел Барние и Дейвид Дейвис, съобщават водещи международни..

публикувано на 19.03.18 в 15:01

Негативен старт на тазседмичната търговия на европейските пазари на акции

Европейските пазари на акции губят почва под краката си в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите продължават да са разтревожени от опасността за глобална търговска война. Предстоящото във вторник и сряда редовно заседание на Фед, на което има вероятност Централната банка на САЩ да предприеме ново повишаване на основната американска..

публикувано на 19.03.18 в 14:29

Сделката за ЧЕЗ и проектът за АЕЦ "Белене" през погледа на експерти

"Не беше казано кой знае какво по отношение на АЕЦ „Белене“. Китайски интерес имаше и преди 2 години, имаше и високопарни думи за милиарди евро инвестиции. За тези 24 месеца почти нищо не се случи". Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той допълни, че трябва да се гледа..

публикувано на 19.03.18 в 13:53

Евростат отчита свиване на строителството в ЕС през януари, но при солиден негов подем в рамките на България

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се сви рязко в началото на настоящата година за пръв път от седем месеца насам, докато строителството в рамките на България отбеляза доста здрав отскок, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС се сви през януари с цели 2,1% спрямо последния месеца..

публикувано на 19.03.18 в 13:25