НСИ отчита нарастване на трудовата заетост и на средната работна заплата с около 3 на сто през второто тримесечие

ЕПА/БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2017 година с цели 63,4 хиляди, или с 2,8% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първите три месеца на година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – ръст с 44,9%, "Култура, спорт и развлечения" – с 11,9% и "Селско, горско и рибно стопанство" – със 7,3 сто, докато най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" – понижение с 3,0%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (21,9%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,8%).

Спрямо края на юни 2016 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се понижават с 15,9 хиляди или с 0,7%, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" (понижение с 9,7 хиляди и с 11,6% на годишна база), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 8,3 хиляди, или с 5,3% годишно) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 4,6 хиляди). Най-голямо увеличение на наетите лица към края на юни 2017 година има в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 4,1 хиляди), а в процентно изражение – в икономическата дейност "Култура, спорт и развлечения" – с 9 на сто.


                                               Средна брутна работна заплата в България по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 година е в размер на 1040 лева и нараства спрямо първите три месец с 3,4%, като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1060 лева, през май се понижава до 1035 лева, а през юни – до 10,27 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на текущата година спрямо първите три месеца, са: "Финансови и застрахователни дейности" (повишение със 7,6%), "Строителство" (със 7,3%) и "Добивна промишленост" (със 7,3%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април – юни 2017 година нараства с 9,9% спрямо същия период на 2016 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" (увеличение с 16,0%), "Административни и спомагателни дейности" (с 13,4%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (повишение с 13,2%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния сектор – с 10,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на юни 2017 година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2306 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (от 1815 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (от 1769 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 635 лева), "Други дейности" (714 лева) и "Строителство" (796 лева).

Още от категорията

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33