НСИ отчита нарастване на трудовата заетост и на средната работна заплата с около 3 на сто през второто тримесечие

ЕПА/БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2017 година с цели 63,4 хиляди, или с 2,8% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първите три месеца на година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – ръст с 44,9%, "Култура, спорт и развлечения" – с 11,9% и "Селско, горско и рибно стопанство" – със 7,3 сто, докато най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" – понижение с 3,0%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (21,9%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,8%).

Спрямо края на юни 2016 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се понижават с 15,9 хиляди или с 0,7%, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" (понижение с 9,7 хиляди и с 11,6% на годишна база), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 8,3 хиляди, или с 5,3% годишно) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 4,6 хиляди). Най-голямо увеличение на наетите лица към края на юни 2017 година има в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 4,1 хиляди), а в процентно изражение – в икономическата дейност "Култура, спорт и развлечения" – с 9 на сто.


                                               Средна брутна работна заплата в България по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 година е в размер на 1040 лева и нараства спрямо първите три месец с 3,4%, като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1060 лева, през май се понижава до 1035 лева, а през юни – до 10,27 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на текущата година спрямо първите три месеца, са: "Финансови и застрахователни дейности" (повишение със 7,6%), "Строителство" (със 7,3%) и "Добивна промишленост" (със 7,3%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април – юни 2017 година нараства с 9,9% спрямо същия период на 2016 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" (увеличение с 16,0%), "Административни и спомагателни дейности" (с 13,4%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (повишение с 13,2%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния сектор – с 10,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на юни 2017 година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2306 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (от 1815 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (от 1769 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 635 лева), "Други дейности" (714 лева) и "Строителство" (796 лева).

Още от категорията

Търговците на електроенергия отрекоха вина за поскъпването на тока за индустрията

От Асоциацията на търговците на електроенергия отрекоха да са причина за поскъпване на тока за индустрията. В отворено писмо до медиите от асоциацията заявиха, че са натрупали загуби общо за над 70 милиона лева, като твърдят, че по този начин за своя сметка са намалили тежестта за клиентите от повишените цени.  Изчисленията на търговците показват, че..

публикувано на 15.12.17 в 15:38

Руската централна банка понижи основната си лихва с половин процент до 7,75%

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с половин процент до 7,75%, цитирайки по-ниската от очакваното инфлация в страната. Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната руска лихва до 7,75% от 8,25%, понижавайки ключовата си лихвена ставка за шести път от началото на..

публикувано на 15.12.17 в 14:51

НАП започва засилени проверки в зимните курорти

Националната агенция за приходите (НАП) ще прави засилени проверки в зимните курорти. Това стана ясно след среща на представители на столичната дирекция на данъчните с бизнеса, местната власт и полицията. Срещата е ден преди официалното откриване на сезона в най-големия ски курорт - Банско. Засилените проверки ще бъдат във всички зимни курорти. През..

публикувано на 15.12.17 в 13:50

Лидерите на ЕС призовават Мей да изясни позициите на Великобритания относно търговската сделка след Брекзит

Лидерите на Европейския съюз призоваха Тереза ​​Май да изясни какво точно иска нейното правителство от едно бъдещо търговско споразумение на Великобритания с ЕС, за да могат да започнат сериозни преговори по този въпрос до март догодина. В петък европейските лидери са на път да постигнат съгласие, което би позволило напредък в преговорите за..

публикувано на 15.12.17 в 13:35

Солидно свиване на търговски излишък в еврозоната през октомври в резултат на намаляващ износ

Търговският излишък на еврозоната се сви изненадващо силно през октомври в резултат на намаляване на износа при увеличаване на вноса, като това е една от малкото лоши новини за икономиката на региона, чийто растеж през настоящата година е далеч по-солиден от очакваното. Според Евростат търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана..

публикувано на 15.12.17 в 13:09

КЕВР определя новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя днес новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната. От следващата година за тях ще има увеличение между 2% и 20%. Разчетите предвиждат най-сериозен скок за жителите на Ямбол – с 20%, а за столицата очакваното поскъпване е с малко над 9%. Въпреки недоволството на хората срещу скока на..

обновено на 15.12.17 в 12:46

Държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия

От Асоциацията "Свободен енергиен пазар" твърдят, че държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия. Търговците на ток нямат възможност да изпълняват договорите с клиентите си, заявяват от Асоциацията в становище, изпратено до премиера. Вчера индустриалните консуматори предупредиха, че..

публикувано на 15.12.17 в 12:23