НСИ отчита нарастване на трудовата заетост и на средната работна заплата с около 3 на сто през второто тримесечие

ЕПА/БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2017 година с цели 63,4 хиляди, или с 2,8% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първите три месеца на година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – ръст с 44,9%, "Култура, спорт и развлечения" – с 11,9% и "Селско, горско и рибно стопанство" – със 7,3 сто, докато най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" – понижение с 3,0%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (21,9%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,8%).

Спрямо края на юни 2016 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се понижават с 15,9 хиляди или с 0,7%, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" (понижение с 9,7 хиляди и с 11,6% на годишна база), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 8,3 хиляди, или с 5,3% годишно) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 4,6 хиляди). Най-голямо увеличение на наетите лица към края на юни 2017 година има в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 4,1 хиляди), а в процентно изражение – в икономическата дейност "Култура, спорт и развлечения" – с 9 на сто.


                                               Средна брутна работна заплата в България по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 година е в размер на 1040 лева и нараства спрямо първите три месец с 3,4%, като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1060 лева, през май се понижава до 1035 лева, а през юни – до 10,27 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на текущата година спрямо първите три месеца, са: "Финансови и застрахователни дейности" (повишение със 7,6%), "Строителство" (със 7,3%) и "Добивна промишленост" (със 7,3%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април – юни 2017 година нараства с 9,9% спрямо същия период на 2016 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" (увеличение с 16,0%), "Административни и спомагателни дейности" (с 13,4%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (повишение с 13,2%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния сектор – с 10,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на юни 2017 година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2306 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (от 1815 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (от 1769 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 635 лева), "Други дейности" (714 лева) и "Строителство" (796 лева).

Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01