Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Забавяне на годишната инфлация в България през юли до 1,3 на сто

Снимка: БГНЕС

През юли инфлацията в България се повиши спрямо предходния месец, но нейният растеж на годишна база се забавя за трети пореден месец, отстъпвайки значително от близо 4-годишния връх, достигнат през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през юли с 0,3% спрямо юни, когато отчете спад с 0,5 на сто, като това представлява първо нарастване на месечна инфлация от април насам.

На годишна база инфлацията се забави до 1,3% (спрямо юли 2016 година) от 1,9% през юни, отстъпвайки за четвърти пореден месец от върха от 2,6%, достигнат през април (най-солиден растеж от юни 2013 година).

Инфлацията от началото на годината (юли 2017 година спрямо декември 2016 година) нарасна с 1,0%, докато средногодишната инфлация за периода август 2016-а – юли 2017 година спрямо периода август 2015-а – юли 2016 година се повиши с 0,9 на сто.

                                         Графики на инфлацията в България на годишна и месечна база

Снимка

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха през юли с 0,1% спрямо юни, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от предходния месец. Цените на облекло и обувки отбелязаха намаление на месечна база с 2,8%, а тези на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – увеличение с 0,8 на сто.

Цените в здравеопазването и на съобщенията остават на равнищата от юни, докато тези на транспорта бележат понижение с 0,5%, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през юли се повиши с 0,5% на месечна база, докато годишната хармонизирана инфлация се забави до 0,6 на сто.

Въпреки забавянето на растежа на годишната инфлация данните на НСИ са пореден знак, че през настоящата година българската икономика ще успее да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 година насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна