Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Снимка: БГНЕС

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка.

Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016 година. Въпреки известното понижение, балансът по текущата сметка на Гърция излиза на излишък за пръв път от началото на годината.

В същото време обаче приходите от туризъм са нараснали до 2,047 млрд. евро от 1,79 млрд. евро точно преди година.

Текущата сметка на платежния баланс показва излишък, който е по-нисък с 68 млн. в сравнение с година по-рано главно поради факта, че сметките за първичните и вторичните доходи се превърнаха от излишъци в дефицити, посочи централната банка и допълни, че това се компенсира до голяма степен от по-силен излишък на баланса на услугите.

Нарастването на излишъка по салдото на услугите с 221 млн. евро се дължи единствено на увеличението с 257 млн. евро на излишъка от салдото на пътническите услуги, се посочва в доклада.

Централната банка също така отбеляза, че през юни пристигащите в страната чужденци и свързаните с това съответни приходи са нараснали на годишна база съответно с 13% и с 14,2%.

Трябва да се има предвид, че за цялата 2016-а година Гърция отчете дефицит по текущата сметка в размер на 1,1 млрд. евро спрямо излишък от 206 милиона през 2015- година в резултат на по-слаб позитивен баланса в сферата на услугите.

Междувременно доходността на гръцките държавни облигации бележи понижение в началото на днешната търговия, след като "Фич" стана втората кредитна агенция, която повиши дългосрочния рейтинг на Гърция.

В петък "Фич" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чужда валута до "В-" от "ССС", цитирайки понижените политически рискове и устойчивият икономически растеж. Преди месец "Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция до "В-", като на този етап само агенция "Мудис" все още запазва рейнтинга на страната на ниво "Саа2".

Доходността на двугодишните краткосрочни гръцки книжа се понижи в началото на днешната търговия до 3,25%, достигайки най-ниско ниво от 2009-а година насам, докато доходността на 10-годишните облигации се понижи с пет базисни пункта към 5,58%.

Трябва да се има предвид, че след пауза от три години Гърция успя да възстанови своя достъп до външните дългови пазари, продавайки през юли петгодишни облигации за 3 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна