Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад.

Коментарите на Централната банка на Германия са факт след официалните статистически данни от миналата седмица, според които немската икономика е нараснала през второто тримесечие с 0,6% на тримесечна база или с 2,5% в рамките на годината, следвайки годишен ръст от 2,9% през първите три месеца. Германската статистика Destatis ще публикува на 25-и август по-подробни данни за икономиката на страната.

Силният подем на германската икономика се очаква да остане в сила през третото тримесечие, като индустриалното производство вероятно ще продължава да играе важна роля благодарение на значителното увеличение на износа, отбелязва Бундесбанк.

Централната банка също така заяви, че рекордните нива на доверие в промишлеността, силните нови поръчки и значителният запас от поръчки, които все още се обработват, предполагат, че промишленото производство може да се очаква да нарасне отново значително и през настоящото тримесечие.

Бундесбанк отбеляза, че последните развития в строителния сектор предполагат известно забавяне на темповете на растеж. Перспективата за потребителите обаче остава бляскава в условията на силен трудов пазар и положителни перспективи за доходите.

Следователно, през текущата година германската икономика можеше да се представи дори малко по-силно от предвиденото в нашата последна прогноза, посочва Централната банка, визирайки прогнозата си от юни за нарастване на БВП с 1,9% през 2017-а година.

Банката също така отбеляза, че данните от различните проучвания показват, че дискусиите относно забраната на по-стари дизелови автомобили от някои германски градове на фона на т.нар. "дизел гейт" не са повлияли значително на настроението сред компаниите от автомобилния сектор.

По-рано днес беше представен и редовния месечен доклад на Министерството на финансовите, в който обаче се отбеляза, че скандалът с вредните газови емисии, засегнал германския автомобилен пазар, представлява риск за водещата европейска икономика, но към настоящия момент е невъзможно да се определи точно неговото влияние. Трябва да се има предвид, че автомобилната индустрия е най-големият немски износител и осигурява около 800 хил. работни места.

Финансовото министерство също така посочи, че остават и рисковете пред германската икономика, свързани с това, каква точно форма ще придобие процесът на Брекзит и тези относно бъдещата търговска политика на САЩ.

С оглед на факта, че парламентарните избори в страната са след месец (на 24-ти септември), настоящият най-солиден растеж на икономиката на Германия от глобалната финансова криза насам повишава доверието към действащия канцлер Ангела Меркел, като тя е на път да спечели четвърти управленски мандат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна