Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпва към 1,1800 долара след поредни силни икономически данни от еврозоната

Снимка: БГНЕС

Еврото поскъпва обратно към и малко над 1,1800 долара, след като агенция Markit представи поредни силни данни за бизнес активността в цялата еврозона и в частност във Франция и Германия. Общият индекс PMI се повиши през август към двумесечен връх в рамките на еврозоната, като в същото време активността в промишления сектор нарасна към шест и половина годишен връх. Трябва да се има предвид, че подобрението на активността в промишления сектор се дължи най-вече на силен ръст на новите експортни поръчки, въпреки че възходящото движение на еврото през последните месеци на теория би трябвало да навреди на международната конкурентоспособност на компании от еврозоната.

Днешното силно проучване на агенция Markit е пореден знак за солидния икономически подем в еврозоната и може да окуражи Европейската централна банка да обяви в скоро време, че ще стартира процес на постепенно оттегляне от програмата си за покупки на активи, известна като "количествени улеснения", която е на стойност от 2,3 трлн. евро.

Единната европейска валута опитва да поскъпне обратно над 1,1800 долара спрямо сутрешното дъно към 1,1740 нивото, като в същото време нараства с 0,4% до нов 10-месечен връх от 0,9217 британски лири - най-високо ниво от октомври 2016-а година. Британската лира остава под силен натиск от продажби и спрямо останалите основни валути на фона на нарастващата несигурност относно преговорния процес за Брекзит, като днес паундът се понижава към 8-седмично дъно от 1,2791 долара.

Острата реч на президента на САЩ Доналд Тръмп в конгресния център във Финикс пък се отразява негативно на зелените пари, парирайки тяхното снощно поскъпване, което беше факт след информация на известния сайт Politico, че топ съветници на американския президент и лидери на Конгреса са постигнали прогрес по отношение на плановете за данъчна реформа (за мащабно намаляване на данъчната тежест). Заплахата на Доналд Тръмп, че би прекратил работата на правителството, ако не бъдат намерени средства за изграждането на стената на границата с Мексико, парира позитивния ефект от снощната информация на Politico и днес индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,23%.

От заплахата на Тръмп се възползват най-вече японската йена и швейцарският франк с оглед на техния статут на "валути-убежище". Доларът се понижава с 0,4% към 109,02 йени, след като в началото на днешната търговия поскъпна за кратко до 6-дневен връх около 109,82 нивото и в същото време отстъпва от 0,9697 франка към 0,9642 нивото.

Движенията на валутния пазар обаче изглеждат ограничени, тъй като инвеститорите предпочитат да бъдат предпазливи преди годишния банков симпозиум на Фед в Джаксън Хол, Уайоминг, който стартира в четвъртък и ще продължи до събота включително. Основният акцент ще бъде поставен върху изказванията в петък на президентите на Федералния резерв и на Европейската централна банка - Джанет Йелън и Марио Драги, като ще се следи за намеци от тяхна страна за бъдещата парична и лихвена политика от двете страни на Океана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна