Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския излишък на Германия през юли при по-силно нарастване на вноса спрямо износа

Търговският излишък на Германия се сви през юли с оглед на по-рязко повишаване на вноса спрямо износа, показват данни на немската статистика Destatis, които сигнализират, че вътрешното търсене (потребление) продължава да бъде основен двигател за растежа на водещата европейска икономика.

През юли износът на Германия се повиши на сезонно-коригирана база с едва 0,2% спрямо юни, когато отчете спад с 2,7% (най-солиден спад на експорта от август 2015-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 1,3 на сто.

В същото време вносът нарасна с 2,2%, парирайки част от солидния спад с 4,4% през предходния месец при прогноза за повишение с 2,8 на сто.

По-силният внос доведе до известно влошаване на тъpгoвcĸия излишъĸ (нa ceзoннo ĸopигиpaнa бaзa) през юли до 19,5 млpд. eвpo oт 21,2 млpд. eвpo през юни, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за позитивен търговски баланс в размер на 21,0 млрд. евро.

Спрямо година по-рано обаче германският експорт се ускори рязко, нараствайки през юли с 8,0% след анемично повишение с 0,8% през юни, докато вносът се увеличи с 9,4% след повишение с 3,7% през предходния месец.

Солидният растеж на експорта на годишна база подчертава устойчивостта на немския износ на по-скъпото евро, което нарасна спрямо долара с над 12% само в рамките на последните пет месеца.

Немската статистика представи и последни данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика, се сви рязко през юли до 19,4 млрд. евро от 25,0 млрд. евро през юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха за излишък в размер на 20,8 млрд. евро.

Днешните данни са факт, след като в четвъртък немският икономически институт Ifo прогнозира, че излишъкът по текущата сметка на Германия вероятно ще остане най-големият в света въпреки  известното му свиване в резултат най-вече на по-високите цени на внос на петрол и на природен газ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна