Ураганите "Ирма" и "Харви" ще ударят спирачка на икономиката на САЩ в краткосрочен план

Двата мощни урагана могат да намалят икономическия растеж с до 1/3 през третото тримесечие

ЕПА/БГНЕС

Водещата световна икономика не е лесно да се забави, но щетите, причинени от ураганите "Ирма" и "Харви", могат да намалят растежа на САЩ през есента с до 33%, посочват анализатори, цитирани от агенция MarketWatch.

Преди двете ужасни природни бедствия да ударят територията на САЩ, американската икономиката беше на път да отбележи солиден растеж от 3% през периода от юли до септември, но сега прогнозите сочат, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с едва около или дори под 2 на сто.

Това, което изглежда най-вероятно е, че икономическият растеж ще бъде около 2 на сто, посочи икономистът Авери Шенфийлд от CIBC Economics. Според него, ако икономиката на САЩ представляваше автомобил, ефектът от ураганите щеше да доведе до намаляване на нейната скорост от 60 мили до 40 мили в час, което сякаш не е прекалено ужасно, но въпреки това си е едно сериозно забавяне.

Трябва да се има предвид, че вторичните шокове ще продължат известно време след отминаването на ураганите. Плътно населеният район на Хюстън, който е силно засегнат от наводненията, предизвикани от дъждовете, които бяха докарани от урагана "Харви", представлява около 2,5% от американската икономика. Щатът Флорида, който пък беше изложен на урагана "Ирма", представлява около 5% от икономическата активност на САЩ.

Най-очевидните проблеми след двете природни бедствия ще настъпят под формата на унищожени имоти, затворени компании и много хора, които не могат да работят, като някои от районите по пътя на ураганите вероятно няма да могат да се възстановят с месеци, посочва агенция MarketWatch.

В по-широк план щетите, причинени от урагана "Харви" върху ключови енергийни производства и върху дейността на петролните рафинерии в региона на Хюстън, Тексас, могат да попречат на спада на цените на бензина, който е типичен за края на всеки летен сезон. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на разходите за потребителите и на предприятията, които не се оказаха на пътя на природните бедствия.

Въз основа на подобни щети от най-големите урагани след Втората световна война, банката Goldman Sachs намали своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ през третото тримесечие до 2% от предишна оценка за експанзия с 2,8 на сто. Според анализатори на водещата кредитна институция, потребителските разходи, жилищното строителство и производството на енергия ще бъдат областите, които най-вероятни ще бъдат затруднени.

Подобно обаче на ефекта от урагана "Ирма", който първоначално изтегли морската вода от ниско разположените райони, преди тя да нахлуе отново, американската икономика почти сигурно ще стане свидетел на рязко увеличение на разходите през четвъртото тримесечие, което до голяма степен или дори изцяло ще компенсира очакваната сериозна слабост през третото тримесечие.

Авери Шенфийлд от CIBC Economics предполага, че БВП за четвъртото тримесечие може да се върне към солиден растеж от цели 3,5%, докато Goldman Sachs е по-консервативен за момента и очаква ускоряване на икономическия растеж с 2,7 на сто в края на годината.

Въпреки че американската нация винаги не се чувствала добре след подобни скъпоструващи природни бедствия, възстановяването на щетите в крайна сметка ще даде шанс за рязко ускоряване на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на настоящата година, прогнозират повечето икономисти и анализатори.

Още от категорията

Подготвя се промяна в европейското законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 259 хиляди въпреки неотдавнашните урагани

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо силно през последната седмица въпреки очакванията за увеличение с оглед на негативния ефект върху този тип данни от ураганите "Харви" и "Ирма", които преди време връхлетяха американските щати Тексас и Флорида. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 21.09.17 в 16:26

Ръст на европейските банкови акции след сигналите на Фед за повишение на лихвата през декември

Европейските фондови пазари са оцветени в зелено по време на търговията в четвъртък благодарение най-вече на рязко поскъпване на банковите акции, след като Фед сигнализира , че вероятно през декември ще повиши отново основната американска лихва и в същото време анонсира, че от октомври стартира процес на редуциране на огромния си финансов..

публикувано на 21.09.17 в 15:10

ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че планира да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент въз основа на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Това представлява поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят..

публикувано на 21.09.17 в 14:20

Любомир Дацов: Чуждият бизнес си тръгва, защото липсва спокойствие

БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година. Спад има и във вложенията на чужди граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко. Няма..

публикувано на 21.09.17 в 14:16