Ураганите "Ирма" и "Харви" ще ударят спирачка на икономиката на САЩ в краткосрочен план

Двата мощни урагана могат да намалят икономическия растеж с до 1/3 през третото тримесечие
ЕПА/БГНЕС

Водещата световна икономика не е лесно да се забави, но щетите, причинени от ураганите "Ирма" и "Харви", могат да намалят растежа на САЩ през есента с до 33%, посочват анализатори, цитирани от агенция MarketWatch.

Преди двете ужасни природни бедствия да ударят територията на САЩ, американската икономиката беше на път да отбележи солиден растеж от 3% през периода от юли до септември, но сега прогнозите сочат, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с едва около или дори под 2 на сто.

Това, което изглежда най-вероятно е, че икономическият растеж ще бъде около 2 на сто, посочи икономистът Авери Шенфийлд от CIBC Economics. Според него, ако икономиката на САЩ представляваше автомобил, ефектът от ураганите щеше да доведе до намаляване на нейната скорост от 60 мили до 40 мили в час, което сякаш не е прекалено ужасно, но въпреки това си е едно сериозно забавяне.

Трябва да се има предвид, че вторичните шокове ще продължат известно време след отминаването на ураганите. Плътно населеният район на Хюстън, който е силно засегнат от наводненията, предизвикани от дъждовете, които бяха докарани от урагана "Харви", представлява около 2,5% от американската икономика. Щатът Флорида, който пък беше изложен на урагана "Ирма", представлява около 5% от икономическата активност на САЩ.

Най-очевидните проблеми след двете природни бедствия ще настъпят под формата на унищожени имоти, затворени компании и много хора, които не могат да работят, като някои от районите по пътя на ураганите вероятно няма да могат да се възстановят с месеци, посочва агенция MarketWatch.

В по-широк план щетите, причинени от урагана "Харви" върху ключови енергийни производства и върху дейността на петролните рафинерии в региона на Хюстън, Тексас, могат да попречат на спада на цените на бензина, който е типичен за края на всеки летен сезон. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на разходите за потребителите и на предприятията, които не се оказаха на пътя на природните бедствия.

Въз основа на подобни щети от най-големите урагани след Втората световна война, банката Goldman Sachs намали своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ през третото тримесечие до 2% от предишна оценка за експанзия с 2,8 на сто. Според анализатори на водещата кредитна институция, потребителските разходи, жилищното строителство и производството на енергия ще бъдат областите, които най-вероятни ще бъдат затруднени.

Подобно обаче на ефекта от урагана "Ирма", който първоначално изтегли морската вода от ниско разположените райони, преди тя да нахлуе отново, американската икономика почти сигурно ще стане свидетел на рязко увеличение на разходите през четвъртото тримесечие, което до голяма степен или дори изцяло ще компенсира очакваната сериозна слабост през третото тримесечие.

Авери Шенфийлд от CIBC Economics предполага, че БВП за четвъртото тримесечие може да се върне към солиден растеж от цели 3,5%, докато Goldman Sachs е по-консервативен за момента и очаква ускоряване на икономическия растеж с 2,7 на сто в края на годината.

Въпреки че американската нация винаги не се чувствала добре след подобни скъпоструващи природни бедствия, възстановяването на щетите в крайна сметка ще даде шанс за рязко ускоряване на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на настоящата година, прогнозират повечето икономисти и анализатори.

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42