Ураганите "Ирма" и "Харви" ще ударят спирачка на икономиката на САЩ в краткосрочен план

Двата мощни урагана могат да намалят икономическия растеж с до 1/3 през третото тримесечие

ЕПА/БГНЕС

Водещата световна икономика не е лесно да се забави, но щетите, причинени от ураганите "Ирма" и "Харви", могат да намалят растежа на САЩ през есента с до 33%, посочват анализатори, цитирани от агенция MarketWatch.

Преди двете ужасни природни бедствия да ударят територията на САЩ, американската икономиката беше на път да отбележи солиден растеж от 3% през периода от юли до септември, но сега прогнозите сочат, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с едва около или дори под 2 на сто.

Това, което изглежда най-вероятно е, че икономическият растеж ще бъде около 2 на сто, посочи икономистът Авери Шенфийлд от CIBC Economics. Според него, ако икономиката на САЩ представляваше автомобил, ефектът от ураганите щеше да доведе до намаляване на нейната скорост от 60 мили до 40 мили в час, което сякаш не е прекалено ужасно, но въпреки това си е едно сериозно забавяне.

Трябва да се има предвид, че вторичните шокове ще продължат известно време след отминаването на ураганите. Плътно населеният район на Хюстън, който е силно засегнат от наводненията, предизвикани от дъждовете, които бяха докарани от урагана "Харви", представлява около 2,5% от американската икономика. Щатът Флорида, който пък беше изложен на урагана "Ирма", представлява около 5% от икономическата активност на САЩ.

Най-очевидните проблеми след двете природни бедствия ще настъпят под формата на унищожени имоти, затворени компании и много хора, които не могат да работят, като някои от районите по пътя на ураганите вероятно няма да могат да се възстановят с месеци, посочва агенция MarketWatch.

В по-широк план щетите, причинени от урагана "Харви" върху ключови енергийни производства и върху дейността на петролните рафинерии в региона на Хюстън, Тексас, могат да попречат на спада на цените на бензина, който е типичен за края на всеки летен сезон. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на разходите за потребителите и на предприятията, които не се оказаха на пътя на природните бедствия.

Въз основа на подобни щети от най-големите урагани след Втората световна война, банката Goldman Sachs намали своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ през третото тримесечие до 2% от предишна оценка за експанзия с 2,8 на сто. Според анализатори на водещата кредитна институция, потребителските разходи, жилищното строителство и производството на енергия ще бъдат областите, които най-вероятни ще бъдат затруднени.

Подобно обаче на ефекта от урагана "Ирма", който първоначално изтегли морската вода от ниско разположените райони, преди тя да нахлуе отново, американската икономика почти сигурно ще стане свидетел на рязко увеличение на разходите през четвъртото тримесечие, което до голяма степен или дори изцяло ще компенсира очакваната сериозна слабост през третото тримесечие.

Авери Шенфийлд от CIBC Economics предполага, че БВП за четвъртото тримесечие може да се върне към солиден растеж от цели 3,5%, докато Goldman Sachs е по-консервативен за момента и очаква ускоряване на икономическия растеж с 2,7 на сто в края на годината.

Въпреки че американската нация винаги не се чувствала добре след подобни скъпоструващи природни бедствия, възстановяването на щетите в крайна сметка ще даде шанс за рязко ускоряване на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на настоящата година, прогнозират повечето икономисти и анализатори.

Още от категорията

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия през ноември до нов исторически връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден ръст, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата икономика в Европа се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на годината. Индексът на института..

публикувано на 24.11.17 в 12:07

Надеждите за решаване на политическата криза в Германия оказват допълнителна подкрепа за еврото

Еврото задълбочава своето възходящо движение, поскъпвайки за четвърта поредна сесия на търговия спрямо американската валута към нов 6-седмичен връх от 1,1874 долара. Подкрепа за единната европейска валута продължават да оказват както силните проучвания на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през ноември, така и подновените..

публикувано на 24.11.17 в 11:18

Цената на американския лек суров петрол достигна близо две и половина годишен връх от 58,58 долара за барел

В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към нов близо две и половина годишен връх на фона на затягане на пазарите в Северна Америка, след като преди дни най-големият петролопровод от Канада за САЩ, "Кийстоун", беше принуден временно да спре да функционира с оглед на технически проблем, свързан с разлив на петрол...

публикувано на 24.11.17 в 10:18

"Отвори очи за кръговата икономика" - форум в Софийския университет

"Отвори очи за кръговата икономика" – това е темата, която обединява група от публични лекции, които ще се проведат днес в Биологическия факултет на Софийския университет. В рамките на форума ще бъдат представени успешни модели на кръгова икономика в сферата на земеделието  и хранителната индустрия. Основните теми са преходът на земеделието в ЕС..

публикувано на 24.11.17 в 09:22

В Пловдив се открива павилион за електронна търговия между Китай и страните от Централна Европа

В Пловдив се откриват логистичен център и павилион за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа.  Офисите на комплекса са част от "Тракия- икономическа зона".  Създаването  му е резултат от проведената  среща на министрите на земеделието на Китай и държавите от Централна и Източна Европа..

публикувано на 24.11.17 в 08:06

"Черният петък" слага началото на един от най-натоварените сезони за магазините в САЩ

С т.нар. „Черен петък“ в Съединените щати започна един от най-натоварените сезони за магазините. Експерти предвиждат покачване приходите за търговците за ноември и декември на фона на добрите икономически показатели в страната. Традиционно след вечерята за Деня на благодарността настъпи периодът на голямото пазаруване. Магазини отвориха..

публикувано на 24.11.17 в 07:39

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия, където персоналът на дистрибуторски центрове на компанията днес ще стачкува, предаде Ройтерс. В Италия ще бъде засегнат основният дистрибуторски център, чийто служители ще настояват за по-добри заплати и условия на труд в ключов за продажбите ден...

публикувано на 24.11.17 в 02:26