Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганите "Ирма" и "Харви" ще ударят спирачка на икономиката на САЩ в краткосрочен план

Двата мощни урагана могат да намалят икономическия растеж с до 1/3 през третото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещата световна икономика не е лесно да се забави, но щетите, причинени от ураганите "Ирма" и "Харви", могат да намалят растежа на САЩ през есента с до 33%, посочват анализатори, цитирани от агенция MarketWatch.

Преди двете ужасни природни бедствия да ударят територията на САЩ, американската икономиката беше на път да отбележи солиден растеж от 3% през периода от юли до септември, но сега прогнозите сочат, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с едва около или дори под 2 на сто.

Това, което изглежда най-вероятно е, че икономическият растеж ще бъде около 2 на сто, посочи икономистът Авери Шенфийлд от CIBC Economics. Според него, ако икономиката на САЩ представляваше автомобил, ефектът от ураганите щеше да доведе до намаляване на нейната скорост от 60 мили до 40 мили в час, което сякаш не е прекалено ужасно, но въпреки това си е едно сериозно забавяне.

Трябва да се има предвид, че вторичните шокове ще продължат известно време след отминаването на ураганите. Плътно населеният район на Хюстън, който е силно засегнат от наводненията, предизвикани от дъждовете, които бяха докарани от урагана "Харви", представлява около 2,5% от американската икономика. Щатът Флорида, който пък беше изложен на урагана "Ирма", представлява около 5% от икономическата активност на САЩ.

Най-очевидните проблеми след двете природни бедствия ще настъпят под формата на унищожени имоти, затворени компании и много хора, които не могат да работят, като някои от районите по пътя на ураганите вероятно няма да могат да се възстановят с месеци, посочва агенция MarketWatch.

В по-широк план щетите, причинени от урагана "Харви" върху ключови енергийни производства и върху дейността на петролните рафинерии в региона на Хюстън, Тексас, могат да попречат на спада на цените на бензина, който е типичен за края на всеки летен сезон. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на разходите за потребителите и на предприятията, които не се оказаха на пътя на природните бедствия.

Въз основа на подобни щети от най-големите урагани след Втората световна война, банката Goldman Sachs намали своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ през третото тримесечие до 2% от предишна оценка за експанзия с 2,8 на сто. Според анализатори на водещата кредитна институция, потребителските разходи, жилищното строителство и производството на енергия ще бъдат областите, които най-вероятни ще бъдат затруднени.

Подобно обаче на ефекта от урагана "Ирма", който първоначално изтегли морската вода от ниско разположените райони, преди тя да нахлуе отново, американската икономика почти сигурно ще стане свидетел на рязко увеличение на разходите през четвъртото тримесечие, което до голяма степен или дори изцяло ще компенсира очакваната сериозна слабост през третото тримесечие.

Авери Шенфийлд от CIBC Economics предполага, че БВП за четвъртото тримесечие може да се върне към солиден растеж от цели 3,5%, докато Goldman Sachs е по-консервативен за момента и очаква ускоряване на икономическия растеж с 2,7 на сто в края на годината.

Въпреки че американската нация винаги не се чувствала добре след подобни скъпоструващи природни бедствия, възстановяването на щетите в крайна сметка ще даде шанс за рязко ускоряване на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на настоящата година, прогнозират повечето икономисти и анализатори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени