Ураганите "Ирма" и "Харви" ще ударят спирачка на икономиката на САЩ в краткосрочен план

Двата мощни урагана могат да намалят икономическия растеж с до 1/3 през третото тримесечие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещата световна икономика не е лесно да се забави, но щетите, причинени от ураганите "Ирма" и "Харви", могат да намалят растежа на САЩ през есента с до 33%, посочват анализатори, цитирани от агенция MarketWatch.

Преди двете ужасни природни бедствия да ударят територията на САЩ, американската икономиката беше на път да отбележи солиден растеж от 3% през периода от юли до септември, но сега прогнозите сочат, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с едва около или дори под 2 на сто.

Това, което изглежда най-вероятно е, че икономическият растеж ще бъде около 2 на сто, посочи икономистът Авери Шенфийлд от CIBC Economics. Според него, ако икономиката на САЩ представляваше автомобил, ефектът от ураганите щеше да доведе до намаляване на нейната скорост от 60 мили до 40 мили в час, което сякаш не е прекалено ужасно, но въпреки това си е едно сериозно забавяне.

Трябва да се има предвид, че вторичните шокове ще продължат известно време след отминаването на ураганите. Плътно населеният район на Хюстън, който е силно засегнат от наводненията, предизвикани от дъждовете, които бяха докарани от урагана "Харви", представлява около 2,5% от американската икономика. Щатът Флорида, който пък беше изложен на урагана "Ирма", представлява около 5% от икономическата активност на САЩ.

Най-очевидните проблеми след двете природни бедствия ще настъпят под формата на унищожени имоти, затворени компании и много хора, които не могат да работят, като някои от районите по пътя на ураганите вероятно няма да могат да се възстановят с месеци, посочва агенция MarketWatch.

В по-широк план щетите, причинени от урагана "Харви" върху ключови енергийни производства и върху дейността на петролните рафинерии в региона на Хюстън, Тексас, могат да попречат на спада на цените на бензина, който е типичен за края на всеки летен сезон. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на разходите за потребителите и на предприятията, които не се оказаха на пътя на природните бедствия.

Въз основа на подобни щети от най-големите урагани след Втората световна война, банката Goldman Sachs намали своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ през третото тримесечие до 2% от предишна оценка за експанзия с 2,8 на сто. Според анализатори на водещата кредитна институция, потребителските разходи, жилищното строителство и производството на енергия ще бъдат областите, които най-вероятни ще бъдат затруднени.

Подобно обаче на ефекта от урагана "Ирма", който първоначално изтегли морската вода от ниско разположените райони, преди тя да нахлуе отново, американската икономика почти сигурно ще стане свидетел на рязко увеличение на разходите през четвъртото тримесечие, което до голяма степен или дори изцяло ще компенсира очакваната сериозна слабост през третото тримесечие.

Авери Шенфийлд от CIBC Economics предполага, че БВП за четвъртото тримесечие може да се върне към солиден растеж от цели 3,5%, докато Goldman Sachs е по-консервативен за момента и очаква ускоряване на икономическия растеж с 2,7 на сто в края на годината.

Въпреки че американската нация винаги не се чувствала добре след подобни скъпоструващи природни бедствия, възстановяването на щетите в крайна сметка ще даде шанс за рязко ускоряване на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на настоящата година, прогнозират повечето икономисти и анализатори.

Още от категорията

Китай заплаши с мита вноса на американски петрол, предизвиквайки нов спад на цените на черното злато

В понеделник петролните фючърси задълбочават низходящото си движение от предходната седмица, след като Китай заплаши да въведе мита върху вноса на американски суров петрол в отговор на ескалиращото търговско напрежение със САЩ. Очакванията, че на предстоящата в края на работната седмица важна среща на ОПЕК+ (страните - членки от ОПЕК и техните..

публикувано на 18.06.18 в 11:29

Понижение на японски акции след силното земетресение в Осака и ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай

Японските акции се оказаха под натиск от продажби в началото на новата седмица на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай и в резултат на земетресението от 6,1 по скалата на Рихтер, което удари Осака , отразявайки се негативно на акциите на компаниите за комунални услуги, чиито централи се намират в засегната от природното..

публикувано на 18.06.18 в 10:27

Първи японски търговски дефицит от три месеца насам въпреки ускорен растеж на износа през май

Япония регистрира през май първи търговски дефицит от три месеца насам в резултат на рязко повишаване на вноса на самолети и на самолетни двигатели от САЩ, но в същото време и износът се ускори до четиримесечен връх, което е сигнал за засилване на глобалното търсене и потребление. Вносът нарасна с цели 14% на годишна база до 6,901 трлн. йени..

публикувано на 18.06.18 в 09:54
Александър Новак

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +, което предвижда регулиране на добива на петрол. Това съобщи днес руският министър на енергетиката Александър Новак. Новак обясни, че новото споразумение се основава на договореното преди две години на среща в Москва между руския президент Владимир..

публикувано на 17.06.18 в 16:39
 Съединените щати обявиха, че ще наложат нови мита за 50 млрд. долара, което бе последвано от реципрочен отговор от Пекин.

Потенциалните причини за нова икономическа криза са свързани с политически рискове

В икономиката последващи финансови кризи са в някаква степен неизбежни. Няма обаче фундаментални икономически причини, които да доведат до нова криза в краткосрочен план. Потенциалните причини за нова криза биха били свързани с политически рискове. Това каза в предаването "Събота 150" д-р Георги Кочарков от университета "Гьоте" във Франкфурт...

публикувано на 16.06.18 в 13:56

Китай ще наложи мита на стотици американски стоки на стойност 50 милиарда долара

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс. Мярката е в отговор на решението на Съединените щати да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в..

публикувано на 16.06.18 в 02:45

Тръмп обяви мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира официално въвеждането на мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност от 50 млрд. долара годишно и заяви, че Съединените щати "ще приложат допълнителни тарифи", ако Китай отговори с аналогични мита върху вноса на американски стоки. Той подчерта, че митническите тарифи от 25% ще се прилагат за..

обновено на 15.06.18 в 18:57