Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Констанцио: ЕЦБ е убедена, че правилната стимулираща политика ще повиши инфлацията до целевото ниво от малко под 2 на сто

Витор Констанцио от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е убедена, че поддържането на правилна разхлабваща парична и лихвена политика ще повиши в крайна степен инфлацията в еврозоната до целевото ниво от малко под 2%, заяви във вторник вицепрезидентът на банката Витор Констанцио.

Ние споделяме с другите развити икономики пъзела около заплатите и цените, които не отговарят на силния икономически растеж както обикновено, посочи Констанцио в своя реч във Франкфурт. Като поддържаме достатъчна степен на приспособяваща се парична политика, можем да бъдем уверени, че целта ни в крайна сметка ще бъде постигната, добави той.

По отношение на програмата на банката за закупуване на активи, известна като "количествени улеснения", чийто размер се очаква да бъде редуциран през 2018-а година, Витор Констанцио отбеляза, че програмата е от съществено значение за премахване на рисковете от дефлация, допринася за продължаващото икономическо възстановяване и ни помага да доближим инфлацията до заложените от нас цели.

Той отново потвърди настоящата политика на ЕЦБ, според която покупките на еврооблигации ще остане в размер на 60 млрд. евро на месец до декември, или и след този срок, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет на Централната банка не види трайна възходяща корекция на инфлацията в съответствие с нашата средносрочна цел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна