Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на индустриалното производство в Европа през юли при слабо подобрение в България и в еврозоната

Индустриалното производство в Европейския съюз се понижи през юли за втори пореден месец, като в същото време нарасна слабо в България след доста рязък спад през юни, показват данни на Евростат.

Производството в рамките на еврозоната пък отбеляза през юли анемичен растеж, но след значителен спад месец по-рано, което е сякаш знак за известно забавяне на растежа на икономиката в региона след силния старт на годината.

Индустриалното производство в еврозоната се повиши през юли с 0,1% спрямо юни, когато се сви с 0,6%, оправдавайки осреднената прогноза на финансовите пазари. На годишна база обаче темпото на производствения растеж се ускори до 3,2% от 2,8% през юни (възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за растеж с 2,6%), но при очаквания за растеж от 3,3 на сто.

Слабото подобряване на индустриалното производство през юли се дължи в най-голяма степен на нарастване с 0,8% на средствата за производство и с 0,7% на производството на дълготрайни потребителски стоки (такива като автомобили и хладилници например), докато производството на енергия се сви с цели 1,2%, а на потребителски стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) - с 0,4 на сто.

Данните на Евростат сякаш подсказват за известно забавяне на икономическия растеж в началото на второто полугодие след добрата експанзия през първите две тримесечия.

От своя страна индустриалното производство в целия Европейски съюз се сви през юли за втори пореден месец, понижавайки се с 0,3% след спад с 0,6% месец по-рано, докато неговият растеж на годишна база остана на юнското ниво от 3,1%, но след солиден скок с 4,0% през месец май.

Спадът на месечна база беше провокиран най-вече от понижение на енергийното производство с 1,1% и на производството на стоки с недълготрайна употреба с 0,6%, докато производството на дълготрайни потребителски стоки се повиши с 0,2%, а на средствата за производство - с 0,4 на сто.

Индустриалното производство през юли отчете най-силно понижение на месечна база в Чешката Република (спад с 9,8%), следвана от Унгария (с 4,1%), Малта (с 3,3%) и Словакия (с 3,3%), докато най-добро повишение беше отчетено в Португалия (с 1,9%), Ирландия (с 1,8%) и Франция (с 0,6%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Словакия (скок с 9,2%), Латвия (с 8,9%) и Румъния (със 7,6%) при най-солиден спад в Ирландия (с 9,2%) Дания (с 3,1%) и Малта (с 1,7%).

За разлика от осреднени данни на Евростат за ЕС, индустриалното производство в България нарасна през юли на месечна база с 0,2%, но след солиден спад с 1,8% през юни (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 1,4%).

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се ускори през юли до 4,2% от 3,3% месец по-рано, но все още остава далеч под много здравия растеж от 9,5%, отчетен през месец май (най-солидно повишение от май 2011 година). По този показател нашата страна остава стабилно над осреднено ниво за целия Европейски съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна