Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август

Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху втората по сила световна икономика, от колкото се очакваше, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през август с едва 6,0% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,6% и след повишение с 6,4% месец по-рано, отбелязвайки по-този начин най-слабо подобрение от девет месеца насам (от края на 2016-а година). От началото на годината растежът на китайското производство се забави до 6,7% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6,8%, отчетено през първите седем месец.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през август до 10,1% от 10,4% през юли при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,4%, съвпадайки с очакванията и след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – юли.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите осем месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години насам, повишавайки се с едва 7,8% при очаквания за нарастване с 8,2%  и след тяхно повишение с 8,3% през периода януари – юли. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от края на 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 6,4% от 6,9% през първите осем месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти през първите осем месец на годината запазват относително слабото темпо на растеж от 7,9%, отчетено през периода януари - юли, тъй като китайските власти продължават политиката на охлаждане на прегряващия жилищен пазар, подсилвайки очакванията за негово по-нататъшно забавяне през втората половина на 2017 година.

Всички днешни данни са по-слаби от прогнозите и предполагат, че вътрешното китайско търсене (потребление) може и да не бъде толкова добро, колкото предполагаха предишни икономически индикатори. Въпреки че официални власти в Пекин обвиняват за това лошото време в края на лятото, редица икономисти и анализатори продължават да очакват забавяне на китайския икономически растеж през втората половина на годината, след като през първите шест месец БВП нарасна изненадващо силно с 6,9% – над целта на управляващите за икономически растеж от 6,5% през цялата настояща година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна