Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешката Република и Швеция са най-близко до присъединяване към еврото

Домбровскис: Една от страните с най-голям интерес за членство в еврозоната е България

Швеция и Чешката република са най-страните от ЕС, които са най-близо до присъединяване към единната европейска валута по отношение на критериите за конвергенция, заяви в четвъртък вицепрезидентът на Европейската комисия Домбровскис, който отговаря за еврото, съобщава агенция Market News International.

Вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис посочи пред журналисти в Талин преди стартиращата в петък двудневна неофициална среща на Ecofin (финансовите министри от ЕС), че именно тези две държави са технически най-близко до присъединяване към еврозоната. Някои страни са почти там: Швеция е едната, а Чешката Република е другата, отбеляза той, визирайки степента на изпълнение на критериите за конвергенция.

В своята годишна реч за Състоянието на съюза в сряда председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви: Еврото трябва да се превърне в обща валута на Европейския съюз като цяло.

Въпреки тези очаквания, които бяха подсилени от Юнкер, единният валутен блок не отправя призиви, чрез които да принуждава страните - членки на ЕС, които все още не споделят еврото, да бъдат част от този клуб. Това означава, че държави като Полша например, не могат да бъдат принудени да действат в тази посока.

Има обаче и някои ентусиасти, добави Домбровскис и посочи: Една страна, от която ние виждаме най-голям интерес за членство в еврозоната, е България.

За да се постигне тази цел обаче, страните трябва да "работят активно", включително да се присъединят към механизма на обменните курсове като едно от необходимите условия, отбеляза вицепрезидентът на ЕК.

Трябва да се има предвид, че дългогодишният противник на еврото - Великобритания трябва да напусне Европейския съюз през пролетта на 2019-а година. Друг от членовете на ЕС - Дания пък разполага със специална сделка, за да избегне задължението да се присъедини в крайна сметка към еврозоната.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер обаче изрази предпазливост относно плановете да се предложи финансова помощ на страните - членки от Източна Европа, за да приемат еврото, посочвайки, че първо самата еврозона трябва да стане по-интегрирана, преди по-нататъшното ѝ разширяване, съобщава агенция Ройтерс.

Попитан от репортери преди старта на срещата в Талин, какво мисли за по-нататъшното разширяване на еврозоната, която към момент има 19 членове, Льо Мер отговори: Смятам, че най-голямото предизвикателство сега е свързано с подсилването и укрепването на еврозоната. Разширяването е възможно, но ако искаме то да бъде успешно, на първо място се нуждаем от засилване и от по-голяма интеграция в еврозоната.

Това негово изказване изглежда по-хладно, отколкото предложенията на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, направени в сряда, когато той призова членството в еврозоната да се превърне в норма за целия ЕС с течение на времето, когато Великобритания напусне съюза през 2019-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна