Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският финансов министър очаква по-нисък бюджетен дефицит в размер на 2,9% от БВП през настоящата година

Бруно Льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство направи низходяща ревизия на прогнозите си за бюджетния дефицит на страната за тази и следващата година, посочи във вторник финансовият министър Бруно льо Мер пред телевизия France 2.

Властите в Париж вече залагат на дефицит в размер на 2,9% от БВП през 2017-а година и негово свиване до 2,6% през 2018-а година, след като първоначалните прогнози на новото френско правителство бяха за бюджетни дефицити съответно от 3,0% и от 2,7 на сто.

По този начин Льо Мер потвърди по-раншна информация на финансовия вестник Les Echos, което означава, че френското правителство ще изпълни европейските критерии от Маастрихт за дефицит от и под 3% от БВП за пръв път от 2008-а година насам.

През 2017-а година ние ще се прицелим в дефицит на публичните финанси от 2,9% от БВП на страната, а за 2018 година очакваме дефицит от 2,6 на сто, заяви финансовият министър. Това е малко по-добро от първите ни прогнози, тъй като и икономическият растеж на Франция се оказва малко по-силен от очакваното, мотивира се той.

Бруно льо Мер добави, че целта на правителството е да намали публичните разходи през 2018-а година с 16 млрд. евро и че държавните разходи ще бъдат съкратени в рамките на петгодишен период до 50% от БВП от настоящите 54,6 на сто. Според него бюджетът на следващата година ще подкрепи френската икономика.

В понеделник той и френският бюджетен министър Жералд Дарманин заявиха, че френското икономическо възстановяване е достатъчно силно, за да даде възможност на властите в Париж да съкратят държавните разходи и дефицита, без това да навреди на растежа.

С оглед на подобрения икономически растеж на Франция през изминалите три тримесечия, правителството също така ревизира във възходяща посока и прогнозите си за растежа на БВП за цялата настояща година до 1,7% от 1,6 на сто, като се очаква запазване на тази икономическа експанзия през 2018-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна