Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът се търгува под натиск към две и половина годишно дъно преди края на заседанието на Фед

Снимка: БГНЕС

Американският долар се търгува под предпазлив натиск от продажби спрямо останалите основни валути близо до неговото две и половина годишно дъно, ударено по-рано този месец, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на изявленията на Федералния резерв след края на днешното редовно заседание.

Очаква се Фед да запази без промяна досегашната си лихвена политика (федерална фондова лихва между 1,00% и 1,25%), но в същото време да даде дългоочаквания старт на постепенно редуциране на огромния си финансов баланс за близо 4,5 трлн. долара, който беше натрупан след глобалната финансова и икономическа криза посредством серия програми за "количествени улеснения" (покупки на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани ценни книжа). Мнозинството инвеститори гледат на този ход на централната банка на САЩ като на вот на доверие, че водещата икономика в света може да продължава да нараства и без постоянната подкрепа от страна на Федералния резерв.

Внимателно ще се следят и осъвременените средносрочни прогнози на американските централни банкери по отношение на икономическия растеж, инфлацията и безработицата в САЩ, както и техните очаквания за осреднените нива на федералната фондова лихва до края на тази и през следващите няколко години. Има опасения, че все още ниската инфлация и очакваният негативен ефект върху икономическия растеж на САЩ в краткосрочен план в резултат на ураганите "Харви" и "Ирма", могат да накарат Фед да се въздържи от ново повишаване на федералната фонова лихва до края на настоящата година, въпреки че на този етап инвеститорите оценяват на около 56% вероятността за вдигане на лихвените ставки през декември.

Краят на заседанието в сряда вечерта ще бъде последван и от пресконференция на президента на Фед Джанет Йелън, на която също може да бъдат дадени по-ясни индикации относно шансовете за още едно затягане на лихвите в близките месеци.

В очакване на изхода от заседанието на Фед, индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,15% към 91,60 пункта, търгувайки се недалеч от неговото 33-месечно дъно около 91,01 пункта, ударено на 8-и септември. От началото на годината насам "зелените пари" се понижиха с над 11% с оглед на рязко избледнелите очаквания за провеждане на политика в подкрепа на икономическия растеж и респективно на инфлацията от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това от своя страна поставя под въпрос досегашната политика на Фед на постепенно повишаване на лихвените ставки.

Междувременно британската лира поскъпна за кратко по-рано днес до двудневен връх от 1,3606 долара като реакция на изненадващо силни данни за продажбите на дребно в Обединеното кралство през август, които данни сякаш увеличат шансовете за повишаване на основната британска лихва на заседанието на Английската централна банка през ноември. Въпреки че последва париране на част от първоначалните печалби и паундът върна леко назад към 1,3535 областта, той продължава да се търгува недалеч от 15-месечния връх от края на миналата седмица около 1,3615 нивото - най-високо ниво на британската валута от деня след референдума във Великобритания, проведен на 23-ти юни 2016-а година, когато гражданите на Обединеното кралство изненадващо гласуваха в подкрепа за Брекзит.

Еврото пък отново флиртува с нивата около 1,2000 долара преди края на заседанието на Фед - около цент под неговия две и половина годишен връх от 1,2092 долара, достигнат за кратко на 8-и септември (най-високо ниво от януари 2015-а година), след като ЕЦБ сигнализира, че вероятно ще вземе решение на следващото си заседание през октомври за постепенно оттегляне от програмата за "количествени улеснения" през 2018-а година.

Американският долар се намира под натиск от продажби и спрямо т.нар. "стоково зависими" валути като австралийския, новозеландския и канадския долар, като в същото време успява да укрепи своите позиции единствено спрямо японската йена и отчасти спрямо швейцарския франка на фона на отслабналото геополитическо напрежение около Северна Корея и добрият риск-апетит на глобалните капиталови пазари, които ограничават статута на йената и франка като основни "валути убежище". Въпреки че доларът се понижава в рамките на днешната търговия с 0,19% към 111,24 японски йени и с 0,15% към 0,9600 швейцарски франка, той остава недалеч от вчерашния си 8-седмичен връх около 111,88 йени и под 4-месечния си връх от 0,9704 франка, достигнат на 14-ти септември.

Ако довечера Фед сигнализира, че остават в сила осреднените очаквания на американските централни банкери за още едно повишение на лихвените ставки до края на годината, последвано от трикратно вдигане на лихвите през 2018-а година, това може да доведе до известна възходяща корекция на щатската валута. В противен случай доларът може да се окаже под нов натиск от продажби към и дори под неговото две и половина годишно дъно, ударено по-рано този месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна