Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще проведе европейски стрес тест на гръцките банки в началото на следващата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките банкови акции се понижиха рязко по време на търговията във вторник след новината, че кредиторите в страната ще бъдат подложени на европейски стрес тест в началото на следващата година - доста по-рано от останалите значими банки на стария континент, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Европейската централна банка взе решение да проведе стрес тест за най-големите гръцки банки месеци по-рано, отколкото прегледът на състоянието на останалите кредитни институции в Европа, който ще се осъществи през есента на 2018-а година.

Инвеститорите са загрижени, че новият стрес тест може да установи, че гръцките водещи банки ще се нуждаят от допълнителен свеж капитал преди края на спасителната международна програма за Гърция, която по-план трябва да приключи през есента на следващата година.

По време на вчерашно изслушване в Европейския парламент, президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че централната банка е изпратила през юни писмо до Международния валутен фонд - един от основните кредитори на Гърция в досегашните спасителни програми, в което е информирала, че обмисля да осъществи такъв "предварителен стрес тест" на гръцките банки.

Трябва да се има предвид, че първоначално най-големите банки в Гърция бяха подготвени да преминат европейските стрес тестове заедно с техните останали конкуренти от Европа през есента на 2018-а година.

Вместо това обаче, четирите системни банки в Гърция ще започнат да изпращат съответните данни до Гръцката централна банка още през следващия февруари, като резултатите от стрес тестовете вероятно ще станат ясни през май или юни, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки няколко свои източника, запознати с въпроса.

Новината предизвика солиден спад на акциите на водещите гръцки банки по време на днешната търговия, като акциите на Piraeus Bank се понижават с 4,69%, на Alpha Bank - с 6,25% и на National Bank of Greece - с 2,48%. Единствено акциите на Eurobank Ergasias се повишават към края на търговията с около 3% след първоначален спад с над 5 на сто.

Акциите на гръцките банки се намират под натиск от продажби от лятото насам, след като МВФ повтори призива си за нов преглед на качеството на активите на гръцките кредитори, за да се установи дали техните капиталови буфери са достатъчно стабилни. Фондът също така посочи, че трябва да се задели капиталов буфер в размер на 10 млрд. евро, за да бъдат покривани бъдещи финансови нужди на банките в страната. В същото време обаче редица гръцки и европейски представители посочиха, че капиталовата позиция на гръцките банки е силна.

Според някои анализатори, изтеглянето на стрес тестовете за по-ранен период представлява известен компромис, тъй като резултатите биха могли да отключат предоставянето на част от 20-те млрд. евро, които бяха предназначени за предходната банкова рекапитализация в Гърция, но които така и не бяха използвани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна