Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената експанзия във Великобритания в началото на есента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През септември експанзията на активността в промишления сектор на Великобритания се забави малко по-рязко от очакваното от 4-месечния връх, достигнат през август в резултат на повишаване на производствените цени, показва последно проучване на агенция IHS Markit, което сякаш обрисува смесена икономическа картина на фона на очакванията, че в скоро време Английската централна банка може да повиши основните си лихвени ставки.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през септември до 55,9 пункта от 56,7 пункта през август (низходяща ревизия от предишна оценка за индекс на ниво от 56,9 пункта), докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово по-скромно понижение до 56,2 пункта. Въпреки, че индексът отстъпва от неговия 4-месечен връх от август, той продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 14-ти пореден месец и далеч над неговото осреднено дългосрочно ниво от 51,7 пункта.

Перспективите пред промишлената сфера остават позитивни, като през септември над 51% от компаниите в сектора очакват нарастване на производството през следващата година.

Данните от проучването също така показват за наличието на по-нататъшно разкриване на работни места в промишлеността. Въпреки че увеличението на промишлената заетост бележи леко отстъпление от тригодишния връх през август, то остава във високи нива.

Здраво повишение в началото на есента бележат индексите, определящи цените на входа и на изхода на британските предприятия, като това се дължи в най-голяма степен на нарастване на цените на суровините.

Забавянето на растежа на промишлената активност през септември е още един знак, че икономиката на Великобритания продължава да губи възходящата си интерция, посочи Роб Добсън, старши икономист от агенция IHS Markit.

Той добави, че нарастването на цените на входа и на изхода на предприятията вероятно ще навреди на тяхната рентабилност и може да доведе до нарушаване на производствените графици през следващите месеци. В същото време обаче това ще засили и очакванията за скорошно повишаване на рекордно ниската британска лихва на АЦБ от 0,25 на сто, посочи Роб Добсън.

Британската лира реагира негативно на по-слабото проучване на агенция Markit, понижавайки се с 0,65% към 1,3300 щатски долара (най-ниско ниво от 14-ти септември). В същото време еврото парира първоначалното си понижение спрямо паунда (в резултат на неделния референдум за независимост на Каталуния) и вече поскъпва предпазливо с 0,1% към 0,8822 британски лири.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна