Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Все още имаме сериозни различия за цената, която Великобритания трябва да плати за Брекзит

Мише Барние и и Жан-Клод Юнкер пред ЕП
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ от страна на ЕС по въпроса за Брекзит - Мишел Барние, заяви във вторник пред европейските депутати, че на този етап няма съществен прогрес по отношение на разговорите за напускането на Великобритания, съобщава агенция Ройтерс.

Той също така подчерта, че продължава да има "сериозни различия" по редица въпроси, включително и по този, касаещ цената, която трябва да плати Обединеното кралство за предстоящия развод със Съюза.

Подобни коментари пред Европейския парламент направи и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, като той също посочи, че все още липсва значителен напредък в първия кръг от преговорите с Великобритания.

Знак за напредък е необходим в три ключови области, за да може да се премине към преговори, касаещи постигането на споразумение за т.нар. "преходен период" и на сделка по отношение на бъдещото търговско партньорство, посочиха във вторник двамата официални европейски представители. Юнкер и Барние заявиха, че все още не са постигнати целите, касаещи въпросите, свързани с Ирландия, с правата на гражданите и разговорите относно сметката по развода.

Мишел Барние отбеляза, че речта на британския премиер Тереза Мей преди време във Флоренция, Италия, е допринесла за известен тласък на течащия дебат, но това все още не е достатъчно. Все още има сериозни различия, особено по отношение на финансовото споразумение, подчерта той пред европейските депутати в Страсбург.

Манфред Вебер, който е ръководител на най-голямата партия в Европейския парламент - ЕНП пък заяви, че "няма шанс" на този етап преговорите с Великобритания да преминат към втора фаза. Той също така призова за оставката на британския външен министър Борис Джонсън, който е допринесъл за ескалация на преговорния процес, провокирайки със своите изказвания разпалени дебати и от двете преговарящи страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна