Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции след задълбочаване на политическата криза около Каталуния

По време на търговията в сряда европейските фондови борси са оцветени в червено, тъй като засилващото се политическо напрежение около набиращия все по-голям скорост сепаратизъм в испанската област Каталуния се отразява негативно както на испанския банков сектор, така и на останалата част на еврозоната и по-специално на италианската борса.

Испанският крал Фелипе Шести обвини снощи лидерите на Каталуния, че бутат страната към конституционна криза, нарушавайки демократичните принципи и разделяйки общността в региона. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон пък обяви по-рано днес пред Би Би Си, че автономната област ще обяви независимост до няколко дни, следвайки резултатите от проведения в неделя незаконен референдум.

Междувременно агенция "Мудис" предупреди, че конфликтът около независимостта на испанския регион може да има негативно отражение върху кредитния рейтинг на Испания, тъй като той би усложнил законодателния процес в страната.

Ескалацията на напрежението около бъдещето на Каталуния оказва най-съществено влияние върху испанския банков сектор, тъй като по принцип финансовите акции са един от най-чувствителните при нарастване на политическите рискове.

Акциите на испанските банки, чиито централи са базирани в Каталуния, като тези на Caixabank и Banco Sabadell се намират под най-силен натиск от продажби, понижавайки се в рамките на днешната търговия съответно с 6,8% и с 6,4%. Останалите банкови акции в страната също бележат спад, като тези на Bankia се понижават с 4,23% и на BBVA - с 3,27%.

Испански фондов индекс Ibex-35 пък се понижава с 2,58% и вече губи в рамките на настоящата седмица 3,7% от стойността си.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,32% и е на път да прекъсне тенденцията на непрекъснат растеж от предходните девет сесии на търговия. Въпреки че компаниите, влизащи в този индекс генерират едва 3,5% от техните приходи в Испания, ескалиращата криза около независимостта на Каталуния се отразява негативно на цялата европейска търговия и най-вече на фондовата борса в Милано с оглед на факта, че напрежението на испанския дългов пазар се отразява и на търговията на италиански дълг.

Поради това не е изненада, че миланският фондов индекс MIB също регистрира относително силен спад от 1,32%, докато днешното нарастване на доходността на италианските дългови книжа води до солиден спад и на акциите на италианските банки, като тези на Banco BPM се понижават с 1,21% , а на UBI Banca - с цели 4,29%.

Френският фондов индекс CAC-40 се понижава с 0,37%, а британският индекс FTSE100 - с 0,05%.

Единствено немският фондов индекс DAX отчита слабо повишение с 0,08% в опит да приключи днешната търговия в рекордни върхове, като трябва да се има предвид, че вчера беше почивен ден за борсата във Франкфурт с оглед на Деня на Обединението на Германия. По-солиден ръст по време на търговията в сряда бележат единствено акциите на немските автомобилни компании благодарение на снощни силни данни за продажбите на автомобили в САЩ. Акциите на  Bayerische Motoren Werke (BMW) нарастват с 1,89%, на Volkswagen AG - с 2% и на Daimler AG - с 1,62%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна