Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси след подновени разпродажби на испански банкови акции

Европейските борси се оцветиха отново в червено в края на една доста изнервена седмица, тъй като инвеститорите подновиха продажбите на испански банкови акции с оглед на ескалиращото напрежение между местната власт в Каталуния и испанското правителство.

В четвъртък Конституционният съд на Испания отмени планираното за понеделник заседание на каталунския парламент, на което се очакваше да бъде обявена независимостта на испанската област. Отговарящият за външните работи представител на местната власт в региона Раул Ромева обаче заяви пред Би Би Си, че въпреки тази забрана, парламентът на областта ще се събере в началото на следващата седмица, за да провъзгласи нейната независимост.

Притесненията около евентуалното предстоящо обявяване на независимост на испанския регион накараха водещи банки като Banco de Sabadell и CaixaBank да сигнализират, че започват да обмислят преместване на техните централи, намиращи се в Каталуния. Това провокира спад на акциите на Banco de Sabadell с 2,25% и на CaixaBank с 1,97% и понижение на основният испански фондов индекс Ibex-35 с 0,7% обратно към неговото 7-месечно дъно, ударено по време на търговията в сряда.

Напрежението се пренася и борсата в Милано, където индекс MIB се понижава с 0,63%, тъй като слабото представяне на испанския банков сектор се отразява най-негативно на акциите на италианските кредитни институции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,2%, но въпреки това е на път да отбележи повишение от 0,6% в рамките на отминаваща седмица.

Френският фондов индекс CAC-40 се понижава с 0,17% въпреки данни, показващи рязко свиване на търговския и на дефицита по текущата сметка на Франция през август.

Немският фондов индекс DAX 30 обаче се повишава предпазливо с 0,1%, тъй като инвеститорите на борсата във Франкфурт бяха приятно изненадани от солиден ръст на индустриалните поръчки в Германия през август.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE100 нараства с 0,2% благодарение на рязката обезценка на британската лира през последните дни на търговия с оглед на набиращите скорост спекулации за предстояща оставка на премиера на Великобритания Тереза Мей и за провеждането на нови предсрочни избори в Обединеното кралство.

Търговията на стария континент обаче изглежда доста предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на важния доклад за заетостта и безработицата в САЩ през септември. (от 15:30ч.). Днешните данни би трябвало да предоставят допълнителни знаци на световните финансови пазари, дали Федералният резерв ще предприеме още едно повишение на основните си лихвени ставки до края на годината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна