Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд: Над британската икономика е надвиснал облак на несигурност във връзка с Брекзит

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви в сряда, че над икономиката на страната е надвиснал "облак от несигурност" по отношение на Брекзит и този облак трябва да бъде разсеян възможно най-бързо.

Общият ми поглед по отношение на нашата икономика е, че тя е фундаментално стабилна. Имаме много силни неща и силна перспектива за бъдещето, посочи Хамънд в своя реч пред британските депутати, съобщава Ройтерс.

Но облакът на несигурност в резултат на процеса на Брекзит е временен негативен фактор и ние трябва да го премахнем възможно най-скоро, като постигнем напредък в преговорния процес. ЕС трябва да се ангажира и да ускори преговорите, допълни той.

Хамънд отбеляза, че плановете на Великобритания включват всички сценарии относно изхода на преговорите за Брекзит, включително и вероятността да не се постигне споразумение, но той подчерта, че няма да предостави допълнителни средства, които да бъдат похарчени за извънредни мерки.

Наясно съм, че трябва да сме подготвени и за сценарий, включващ липсата на окончателно споразумение с ЕС, посочи той през британските депутати, но в същото време отхвърли идеята, че Великобритания трябва да започне незабавно да въвежда твърди мерки за непредвидени обстоятелства, включващи и предположението, че страната трябва да започне да харчи средства за укрепване на граничните си и митнически способности.

Неговото изказване е факт, след като във вторник Международният валутен фонд запази очакванията си за по-слаб икономически растеж на Великобритания, въпреки че в същото време повиши прогнозите си както за глобалния, така и за растеж в редица други икономики по света.
 

В своя есенен доклад "Световни икономически перспективи" МВФ повиши с по 0,1 процентни пункта прогнозите си за глобалния икономически растеж през тази и следващата година съответно до 3,6% и до 3,7% спрямо предходния анализ, направен през юли. В същото време фондът потвърди последните си прогнози за по-слабо нарастване на БВП на Великобритания с 1,7% през 2017-а и с 1,5% през 2018 година, но завиши оценките си за икономическото представяне на еврозоната.

На последвалата пресконференция главният икономист на МВФ Морис Обстфелд отбеляза, че несигурността, касаеща процеса на Брекзит, и желанието на Каталуния за независимост от Испания, представляват основен риск за икономическите перспективи пред Европа. В тази връзка той призова британските и европейските преговарящи да избегнат провал по отношение на Брекзит. Той каза, че предложението на британския премиер Тереза Май за двугодишен преходен период може да се окаже нещо добро, тъй като би определило по-ясна крайна точка и как да се стигне до нея.

Междувременно друг висш представител на британското финансово министерство беше цитиран от Ройтерс да казва, че редица международни банки и фирми за финансови услуги, базирани във Великобритания, ще решат през първото тримесечие на следващата година дали да премесят техния бизнес от Лондон преди планираното за март 2019 година приключване на процеса по Брекзит.

Катрин Брадик от Министерството на финансите, заяви, че банките, които използват Великобритания, за да обслужват техните клиенти в целия Европейския съюз, показват най-неотложната нужда да обмислят планове за преместване на техния бизнес.

Тези планове ще се втвърдят в момента, в който започнат да се променят договорните документи между ЕС и Великобритания. За повечето от фирмите с които разговаряме, това ще бъде факт по някое време през първото тримесечие на следващата година, посочи Брадик пред британските депутати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна