Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите, извежда в заглавие СЕГА. На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок на минималната пенсия изненадващо се оказа, че най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Сега излиза, че някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение.

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите. Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Виж повече

Цената на „Гражданска отговорност“ за лоши шофьори може да скочи с 200%, четем също в СЕГА. С до 200% може да скочи застраховката "Гражданската отговорност" за шофьорите с провинения на пътя след въвеждането на системата "бонус-малус". В същото време изрядните водачи може да плащат наполовина по-ниска цена от действащата в момента тарифа. Това обяви вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. В момента цената на полицата се движи между 200 и 300 лв. при различните застрахователи. Промяната в правилата се очаква да бъде въведена в началото на 2018 г. За разлика от други страни, където застраховката се определя само на базата на предизвиканите от водачите пътно-транспортни произшествия, у нас ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезли в сила наказателни постановления.

Виж повече

Зам.-директор оглави СМГ, съобщава МОНИТОР. Ивайло Ушагелов оглави Софийската математическа гимназия. Преди да заеме шефския пост, той беше заместник – директор на СМГ. Ушагелов е назначен като временно изпълняващ длъжността „директор“ от вчера. Това съобщи за „Монитор“ шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева. Това е вторият директор, който се назначава след уволнението на бившия шеф на СМГ Антони Стоянов. До отстраняването му се стигна след протести на родители, заради уволнена учителка по математика. Постът му беше наследен от пенсионираната преподавателка по математика Зоя Савова, която обаче подаде оставка, поради невъзможност да се справи с напрегната обстановка в гимназия. Тъй катоУшагелов е назначен като временно изпълняващ длъжността директор е възможно да бъде обявен конкурс за нов шеф. На въпрос дали това ще се случи, Кастрева обясни, че зависи от множество фактори, като един от тях е дали Антони Стоянов ще обжалва уволнението си.

Виж повече

Бавят платени танци в училище заради нов регламент, научаваме от МОНИТОР. Извънкласните занимания в училище като танци, бойни изкуства, баскетбол все още не са започнали в някои школа заради нов регламент. Така децата все още не могат да разпускат с любимите си тренировки. Причината е нова наредба, спусната от Столична община, според която за всяка платена извънкласна дейност трябва да се обявява конкурс, обясни директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Досега при организирането на тези занимания не е имало регламент и директорите по свое усмотрение са избирали клубовете или образователни структури, които да провеждат платените кръжоци. Диян Стаматов разказа, че първите платени занимания в неговото училище се очаква да започнат през следващата седмица. Месечните такси са различни в зависимост от броя на децата в групата. Тя може да бъде 6 лв. или пък 20 лв.

Виж повече

Освещават нов храм в “Лозенец”, информира СТАНДАРТ. Новият храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен" в софийския квартал "Лозенец" ще бъде осветен в неделя. Тържествата ще започнат още в събота вечерта с възкресна вечерня, когато ще отслужи Н. Пр. Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. Той ще донесе от светата обител за поклонение частица от светия Кръст. На 15 октомври утренята ще започне от 7 часа, а в 9:10 часа тържествено ще бъде посрещнат в храма Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, а в 9:30 ще започне светата Литургия, възглавена от него, в съслужение с другите архиереи. След това ще бъде отслужен молебен по случай 72-ия рожден ден на патриарх Неофит и ще се изпроси Божията благодатна помощ в патриаршеското му служение.

Новопостроеният храм се намира в столичния кв. "Лозенец" (пред хотел "Маринела"), в местността Кръста - там, където през 1878 г. на Възнесение Господне жителите на столицата издигат кръст в чест на Освобождението на България.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна