Вдигането на американската лихва през декември не изглежда гарантирано, показва стенограма от последното заседание на Фед

Доларът се понижи до двуседмично дъно спрямо останалите водещи валути
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето членове на Федералния резерв продължават да вярват, че биха повишили отново основната краткосрочна лихва до края на годината, но в същото време някои от тях желаят да получат по-убедителни доказателства за нарастване на инфлацията преди да подкрепят подобно решение, показа оповестена в сряда вечерта стенограма от заседание на Централната банка на САЩ, проведено на 19-и и 20-и септември.

Според протоколите от септемврийската среща, американските централни банкери са имали продължителен дебат относно перспективите за ускоряване на инфлацията, като ключовият въпрос, който е бил обсъждан, е дали неотдавнашната ѝ слабост се дължи на временни фактори, или представлява по-трайна и дългосрочна тенденция.

Някои от участниците в заседанието са сигнализирали, че би било грешка да се изчака инфлацията да достигне целевото ниво от 2 на сто, преди да има ново вдигане на лихвените ставки, но друга част от централни банкери са настояли за "търпеливост", което сякаш поставя под съмнение очакваното от финансовите пазари трето за настоящата година повишаване на федералната фондова лихва през декември.

Като цяло стенограмата показва, че представителите на Фед са били разделени в три лагера по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените ставки.

Първият, включващ "голяма част" от членовете на Фед, смята, че увеличаването на лихвените проценти "по-късно тази година" вероятно ще бъде оправдано, ако средносрочната перспектива остане почти непроменена.

Вторият лагер, състоящ се от по-малко на брой банкери, пък отбелязва, че тяхното решение ще зависи от постъпващите икономически данни, като те ще искат да се уверят, че "инфлацията се движи нагоре", преди да подкрепят ново затягане на лихвите на последното за годината заседание през декември.

Малцина членове на Фед заявяват, че следващото повишаване на лихвите трябва да бъде отложено, докато инфлацията съвсем ясно не се окаже на пътя на системно достигане на целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Изразените опасения от редица представители на Федералния резерв относно все още упорито ниската инфлация в САЩ сякаш поставят под съмнение декемврийското вдигане на лихвите. Това се отразява негативно на щатския долар, като в началото на днешната европейска търговия индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се понижи към двуседмично дъно от 92,827 пункта (най-ниско негово ниво от 26-и септември насам).

Еврото поскъпна до двуседмичен връх от 1,1879 долара преди да стабилизира около 1,1860 нивото, докато британската лира се повиши до 8-дневен връх от 1,3264 долара. В същото време американската валута се понижава с 0,22% към часово дъно за деня от 112,21 японски йени и с 0,1% към 8-дневно дъно от 0,9712 швейцарски франка.

Съмненията около очакваното ново повишаване на основната лихва на Фед през декември и отслабването на долара пък допринесоха за поредно нарастване и на трите основни американски фондови индекса към рекордни върхове. В края на търговията в сряда индексът на "сините чипове" DJIA се повиши с 0,2% до 22872 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,2% до 2555, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,3% до 6603 пункта.

Още от категорията

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37