Вдигането на американската лихва през декември не изглежда гарантирано, показва стенограма от последното заседание на Фед

Доларът се понижи до двуседмично дъно спрямо останалите водещи валути
ЕПА/БГНЕС

Повечето членове на Федералния резерв продължават да вярват, че биха повишили отново основната краткосрочна лихва до края на годината, но в същото време някои от тях желаят да получат по-убедителни доказателства за нарастване на инфлацията преди да подкрепят подобно решение, показа оповестена в сряда вечерта стенограма от заседание на Централната банка на САЩ, проведено на 19-и и 20-и септември.

Според протоколите от септемврийската среща, американските централни банкери са имали продължителен дебат относно перспективите за ускоряване на инфлацията, като ключовият въпрос, който е бил обсъждан, е дали неотдавнашната ѝ слабост се дължи на временни фактори, или представлява по-трайна и дългосрочна тенденция.

Някои от участниците в заседанието са сигнализирали, че би било грешка да се изчака инфлацията да достигне целевото ниво от 2 на сто, преди да има ново вдигане на лихвените ставки, но друга част от централни банкери са настояли за "търпеливост", което сякаш поставя под съмнение очакваното от финансовите пазари трето за настоящата година повишаване на федералната фондова лихва през декември.

Като цяло стенограмата показва, че представителите на Фед са били разделени в три лагера по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените ставки.

Първият, включващ "голяма част" от членовете на Фед, смята, че увеличаването на лихвените проценти "по-късно тази година" вероятно ще бъде оправдано, ако средносрочната перспектива остане почти непроменена.

Вторият лагер, състоящ се от по-малко на брой банкери, пък отбелязва, че тяхното решение ще зависи от постъпващите икономически данни, като те ще искат да се уверят, че "инфлацията се движи нагоре", преди да подкрепят ново затягане на лихвите на последното за годината заседание през декември.

Малцина членове на Фед заявяват, че следващото повишаване на лихвите трябва да бъде отложено, докато инфлацията съвсем ясно не се окаже на пътя на системно достигане на целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Изразените опасения от редица представители на Федералния резерв относно все още упорито ниската инфлация в САЩ сякаш поставят под съмнение декемврийското вдигане на лихвите. Това се отразява негативно на щатския долар, като в началото на днешната европейска търговия индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се понижи към двуседмично дъно от 92,827 пункта (най-ниско негово ниво от 26-и септември насам).

Еврото поскъпна до двуседмичен връх от 1,1879 долара преди да стабилизира около 1,1860 нивото, докато британската лира се повиши до 8-дневен връх от 1,3264 долара. В същото време американската валута се понижава с 0,22% към часово дъно за деня от 112,21 японски йени и с 0,1% към 8-дневно дъно от 0,9712 швейцарски франка.

Съмненията около очакваното ново повишаване на основната лихва на Фед през декември и отслабването на долара пък допринесоха за поредно нарастване и на трите основни американски фондови индекса към рекордни върхове. В края на търговията в сряда индексът на "сините чипове" DJIA се повиши с 0,2% до 22872 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,2% до 2555, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,3% до 6603 пункта.

Още от категорията

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36

Понижение на европейските акции след по-слаби от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната

В сряда европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт. Инвеститорите бяха изненадани и от малко по-слаби от очакваното данни на агенция Markit за промишлената и активността в сферата на услугите на Франция, Германия и в цялата еврозона през февруари. И трите основни американски фондови..

публикувано на 21.02.18 в 14:15

КЕВР ще опита да задържи цените на тока и парното за бита непроменени до 30 юни

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно цените на тока и парното за бита да не се променят до 30-и юни. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов . Той очаква поевтиняване на природния газ от 1-ви април, но конкретни разчети ще се правят, след като държавният доставчик "Булгаргаз" внесе своето..

публикувано на 21.02.18 в 14:14