Вдигането на американската лихва през декември не изглежда гарантирано, показва стенограма от последното заседание на Фед

Доларът се понижи до двуседмично дъно спрямо останалите водещи валути

ЕПА/БГНЕС

Повечето членове на Федералния резерв продължават да вярват, че биха повишили отново основната краткосрочна лихва до края на годината, но в същото време някои от тях желаят да получат по-убедителни доказателства за нарастване на инфлацията преди да подкрепят подобно решение, показа оповестена в сряда вечерта стенограма от заседание на Централната банка на САЩ, проведено на 19-и и 20-и септември.

Според протоколите от септемврийската среща, американските централни банкери са имали продължителен дебат относно перспективите за ускоряване на инфлацията, като ключовият въпрос, който е бил обсъждан, е дали неотдавнашната ѝ слабост се дължи на временни фактори, или представлява по-трайна и дългосрочна тенденция.

Някои от участниците в заседанието са сигнализирали, че би било грешка да се изчака инфлацията да достигне целевото ниво от 2 на сто, преди да има ново вдигане на лихвените ставки, но друга част от централни банкери са настояли за "търпеливост", което сякаш поставя под съмнение очакваното от финансовите пазари трето за настоящата година повишаване на федералната фондова лихва през декември.

Като цяло стенограмата показва, че представителите на Фед са били разделени в три лагера по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените ставки.

Първият, включващ "голяма част" от членовете на Фед, смята, че увеличаването на лихвените проценти "по-късно тази година" вероятно ще бъде оправдано, ако средносрочната перспектива остане почти непроменена.

Вторият лагер, състоящ се от по-малко на брой банкери, пък отбелязва, че тяхното решение ще зависи от постъпващите икономически данни, като те ще искат да се уверят, че "инфлацията се движи нагоре", преди да подкрепят ново затягане на лихвите на последното за годината заседание през декември.

Малцина членове на Фед заявяват, че следващото повишаване на лихвите трябва да бъде отложено, докато инфлацията съвсем ясно не се окаже на пътя на системно достигане на целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Изразените опасения от редица представители на Федералния резерв относно все още упорито ниската инфлация в САЩ сякаш поставят под съмнение декемврийското вдигане на лихвите. Това се отразява негативно на щатския долар, като в началото на днешната европейска търговия индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се понижи към двуседмично дъно от 92,827 пункта (най-ниско негово ниво от 26-и септември насам).

Еврото поскъпна до двуседмичен връх от 1,1879 долара преди да стабилизира около 1,1860 нивото, докато британската лира се повиши до 8-дневен връх от 1,3264 долара. В същото време американската валута се понижава с 0,22% към часово дъно за деня от 112,21 японски йени и с 0,1% към 8-дневно дъно от 0,9712 швейцарски франка.

Съмненията около очакваното ново повишаване на основната лихва на Фед през декември и отслабването на долара пък допринесоха за поредно нарастване и на трите основни американски фондови индекса към рекордни върхове. В края на търговията в сряда индексът на "сините чипове" DJIA се повиши с 0,2% до 22872 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,2% до 2555, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,3% до 6603 пункта.

Още от категорията
Еманюел Макрон

Френските депутати одобриха проекта на президента Макрон за премахване на данък "богатство"

Френското Национално събрание одобри проекта на президента Еманюел Макрон за премахване на данъка върху жилищата в разстояние на три години, предадоха Франс прес и ДПА. Това беше едно от предизборните обещания на Макрон. Предвижда се мярката да се отнася за хората, които са с доход от 27 000 евро на година за сам човек, 43 000 евро за..

публикувано на 22.10.17 в 08:33

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43