Вдигането на американската лихва през декември не изглежда гарантирано, показва стенограма от последното заседание на Фед

Доларът се понижи до двуседмично дъно спрямо останалите водещи валути

ЕПА/БГНЕС

Повечето членове на Федералния резерв продължават да вярват, че биха повишили отново основната краткосрочна лихва до края на годината, но в същото време някои от тях желаят да получат по-убедителни доказателства за нарастване на инфлацията преди да подкрепят подобно решение, показа оповестена в сряда вечерта стенограма от заседание на Централната банка на САЩ, проведено на 19-и и 20-и септември.

Според протоколите от септемврийската среща, американските централни банкери са имали продължителен дебат относно перспективите за ускоряване на инфлацията, като ключовият въпрос, който е бил обсъждан, е дали неотдавнашната ѝ слабост се дължи на временни фактори, или представлява по-трайна и дългосрочна тенденция.

Някои от участниците в заседанието са сигнализирали, че би било грешка да се изчака инфлацията да достигне целевото ниво от 2 на сто, преди да има ново вдигане на лихвените ставки, но друга част от централни банкери са настояли за "търпеливост", което сякаш поставя под съмнение очакваното от финансовите пазари трето за настоящата година повишаване на федералната фондова лихва през декември.

Като цяло стенограмата показва, че представителите на Фед са били разделени в три лагера по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените ставки.

Първият, включващ "голяма част" от членовете на Фед, смята, че увеличаването на лихвените проценти "по-късно тази година" вероятно ще бъде оправдано, ако средносрочната перспектива остане почти непроменена.

Вторият лагер, състоящ се от по-малко на брой банкери, пък отбелязва, че тяхното решение ще зависи от постъпващите икономически данни, като те ще искат да се уверят, че "инфлацията се движи нагоре", преди да подкрепят ново затягане на лихвите на последното за годината заседание през декември.

Малцина членове на Фед заявяват, че следващото повишаване на лихвите трябва да бъде отложено, докато инфлацията съвсем ясно не се окаже на пътя на системно достигане на целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Изразените опасения от редица представители на Федералния резерв относно все още упорито ниската инфлация в САЩ сякаш поставят под съмнение декемврийското вдигане на лихвите. Това се отразява негативно на щатския долар, като в началото на днешната европейска търговия индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се понижи към двуседмично дъно от 92,827 пункта (най-ниско негово ниво от 26-и септември насам).

Еврото поскъпна до двуседмичен връх от 1,1879 долара преди да стабилизира около 1,1860 нивото, докато британската лира се повиши до 8-дневен връх от 1,3264 долара. В същото време американската валута се понижава с 0,22% към часово дъно за деня от 112,21 японски йени и с 0,1% към 8-дневно дъно от 0,9712 швейцарски франка.

Съмненията около очакваното ново повишаване на основната лихва на Фед през декември и отслабването на долара пък допринесоха за поредно нарастване и на трите основни американски фондови индекса към рекордни върхове. В края на търговията в сряда индексът на "сините чипове" DJIA се повиши с 0,2% до 22872 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,2% до 2555, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,3% до 6603 пункта.

Още от категорията

Ще поскъпне ли токът?

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, предупреди в интервю за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев. Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата..

публикувано на 11.12.17 в 07:35
Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на ток

М. Георгиев: Цените на тока може да тръгнат нагоре

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, обясни за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев .  Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата електроенергия извън..

публикувано на 11.12.17 в 04:40

Министри от СТО обсъждат в Буенос Айрес риболовните субсидии и интернет търговията

Министрите на търговията на страните от Световната търговска организация ще заседават от днес до сряда в Буенос Айрес, където на дневен ред ще бъдат риболовните субсидии и интернет търговията, предаде ДПА. В столицата на Аржентина търговските дипломати от 164-те страни членки на Организацията ще обсъдят въпроси, които се отнасят не само до бизнеса по..

публикувано на 10.12.17 в 01:06

Асен Асенов: Данъчната реформа в САЩ плаши европейците

В Съединените щати започва най-мащабната от 30 години данъчна реформа, която за слушателите на "Хоризонт" коментира икономистът и преподавател от университета „Джордж Вашингтон“ в американската столица д-р Асен Асенов . Ключов елемент на законовите данъчни промени, чието второто четене и последващо подписване от президента Доналд Тръмп все..

обновено на 09.12.17 в 15:43

Проф. Пол Стивънс: Ескалацията на напрежението в Близкия Изток тласка цените на петрола нагоре

Наред с казуса около Йерусалим през последната седмица, напрежението в Близкия Изток е подклаждано и от конфликта в Йемен, където продължават сблъсъците между подръжници и противници на властта. Коалиционни сили, водени от Саудитска Арабия нанасят непрекъснати удари по позиции на бойците - хути, които подкрепят бившия президент на Йемен - Али Абдула..

обновено на 09.12.17 в 15:00

Догодина се очаква да започне добивът на злато от рудника Ада тепе край Крумовград

През есента на следващата година се очаква да започне добивът на злато от рудника Ада тепе край Крумовград.  Инвестицията е на канадска компания, която вече развива дейност в Челопеч. Добивът и преработката на златосъдържащите руди ще се извършва с модерни технологии, без използване на цианиди.  В процеса ще бъдат ангажирани около 240 работници и..

публикувано на 09.12.17 в 14:19
Доналд Туск

Туск настоява за по-бързи решения за валутния съюз

В навечерието на срещата на върха на ЕС следващата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск увеличава натиска за реформа на валутния съюз, пише днес германският ежедневник „Зюддойче цайтунг“. Според изданието Туск ще настоява за решение на лидерите от евросъюза да подкрепят безспорните към този момент промени – преобразуването..

публикувано на 09.12.17 в 10:03