Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигането на американската лихва през декември не изглежда гарантирано, показва стенограма от последното заседание на Фед

Доларът се понижи до двуседмично дъно спрямо останалите водещи валути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето членове на Федералния резерв продължават да вярват, че биха повишили отново основната краткосрочна лихва до края на годината, но в същото време някои от тях желаят да получат по-убедителни доказателства за нарастване на инфлацията преди да подкрепят подобно решение, показа оповестена в сряда вечерта стенограма от заседание на Централната банка на САЩ, проведено на 19-и и 20-и септември.

Според протоколите от септемврийската среща, американските централни банкери са имали продължителен дебат относно перспективите за ускоряване на инфлацията, като ключовият въпрос, който е бил обсъждан, е дали неотдавнашната ѝ слабост се дължи на временни фактори, или представлява по-трайна и дългосрочна тенденция.

Някои от участниците в заседанието са сигнализирали, че би било грешка да се изчака инфлацията да достигне целевото ниво от 2 на сто, преди да има ново вдигане на лихвените ставки, но друга част от централни банкери са настояли за "търпеливост", което сякаш поставя под съмнение очакваното от финансовите пазари трето за настоящата година повишаване на федералната фондова лихва през декември.

Като цяло стенограмата показва, че представителите на Фед са били разделени в три лагера по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените ставки.

Първият, включващ "голяма част" от членовете на Фед, смята, че увеличаването на лихвените проценти "по-късно тази година" вероятно ще бъде оправдано, ако средносрочната перспектива остане почти непроменена.

Вторият лагер, състоящ се от по-малко на брой банкери, пък отбелязва, че тяхното решение ще зависи от постъпващите икономически данни, като те ще искат да се уверят, че "инфлацията се движи нагоре", преди да подкрепят ново затягане на лихвите на последното за годината заседание през декември.

Малцина членове на Фед заявяват, че следващото повишаване на лихвите трябва да бъде отложено, докато инфлацията съвсем ясно не се окаже на пътя на системно достигане на целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Изразените опасения от редица представители на Федералния резерв относно все още упорито ниската инфлация в САЩ сякаш поставят под съмнение декемврийското вдигане на лихвите. Това се отразява негативно на щатския долар, като в началото на днешната европейска търговия индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се понижи към двуседмично дъно от 92,827 пункта (най-ниско негово ниво от 26-и септември насам).

Еврото поскъпна до двуседмичен връх от 1,1879 долара преди да стабилизира около 1,1860 нивото, докато британската лира се повиши до 8-дневен връх от 1,3264 долара. В същото време американската валута се понижава с 0,22% към часово дъно за деня от 112,21 японски йени и с 0,1% към 8-дневно дъно от 0,9712 швейцарски франка.

Съмненията около очакваното ново повишаване на основната лихва на Фед през декември и отслабването на долара пък допринесоха за поредно нарастване и на трите основни американски фондови индекса към рекордни върхове. В края на търговията в сряда индексът на "сините чипове" DJIA се повиши с 0,2% до 22872 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,2% до 2555, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,3% до 6603 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна