МАЕ очаква постепенно балансиране на петролните пазари през 2018 година въпреки увеличаващото се производство

Световното търсене и предлагане на суров петрол ще бъде до голяма степен балансирано през следващата година, тъй като ръстът на потреблението ще помогне за ерозиране на прекомерния излишък на неизползваните горива от предходните три години и ще компенсира до голяма степен рязкото нарастване на производството, съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя редовен месечен доклад за петролния пазар, базираната в Париж агенция посочва, че продължава да очаква увеличаване на търсенето на суров петрол в глобален план с 1,6 млн. барела на ден през настоящата година, преди растежът на потреблението да се забави до 1,4 млн. барела дневно през 2018-а година.

Ако погледнем към следващата година, ще видим, че близо три четвърти от световния петролен пазар ще бъде почти балансиран, базирайки отново нашето предположението на непроменено производство в рамките на ОПЕК и въз основна на нормални метеорологични условия, прогнозира МАЕ. Според агенцията, търсенето на петрол и неговото производство извън ОПЕК догодина ще нарастват приблизително с един и същ обем и тази текуща перспектива може да действа като таван на стремежите за по-високи цени на черното злато.

МАЕ също така посочва, че търговските петролни запаси вероятно са спаднали през третото тримесечие на текущата година (спад за едва второ тримесечие след срива на петролните цени от 2014-а година) благодарение на намаляване на количеството на петрол, съхраняван в т.нар. "плаващи складове", или количеството, намиращо се в превоз.

Агенцията отбеляза, че петролните търговски запаси на страните-членки на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са намалели през август с 14,2 млн. барела до 3,015 млрд. барела, което води до излишък, който е по-голям с 170 млн. барела от неговото осреднено ниво през последните пет години.

В същото време обаче МАЕ каза, че глобалното предлагане на петрол през септември е нараснало с 90 хил. барела на ден спрямо август, достигайки 97,5 млн. барела на ден, което е с 620 хил. барела повече, отколкото година по-рано. Този растеж се дължи главно на нарастване на петролното производство в САЩ въпреки негативния ефект от ураганите "Харви" и "Ирма", както и на увеличените добиви в Северно море и Казахстан.

Производството на петрол в рамките на ОПЕК пък се е увеличило през септември с едва 10 хил. барела до 32,65 млн. барела на ден, което е знак, че усилията на картела за ограничаване на добивите остават до голям степен в сила. Тези нива са с 400 хил. барела на ден по-ниски от преди година, посочва докладът на МАЕ.

Базираната в Париж агенция прогнозира, че доставките на петрол извън ОПЕК ще се увеличат със 700 хил. барела на ден през цялата 2017-а година и с 1,5 млн. барела на ден през 2018-а година, достигайки 59,6 млн. барела ежедневно. Това прогнозно повишение се дължи в най-голяма степен на очакваното нарастване на добивите в САЩ с 470 хил. барела на ден през тази и с 1,1 млн. барела на ден през следващата година.

Въпреки нарастването на производството, МАЕ очаква, че по-силното търсене ще допринесе за намаляване на запасите на суров петрол и на петролни продукти с 110 хил. барела на ден през 2017-а и с нови 200 хил. барела  на ден през 2018-а година.

Цените на петролните фючърси се понижават с около процент по време на търговията в четвъртък, тъй като късно снощи Американският петролен институт отчете изненадващ ръст на седмичните петролни запаси в САЩ с 3,1 млн. барела до 468,5 млн. барела. Тези данни са сякаш пореден сигнал, че постепенното балансиране на петролните пазари (баланс между търсене и предлагане) ще става по-бавно, отколкото се очакваше.

Известно негативно влияние върху петролните цени оказват и последни прогнози на Енергийната информационна администрация (ЕИА), според които добивите на суров петрол в САЩ през настоящата година ще достигнат средно 9,2 млн. барела на ден и ще се повишават до исторически връх от 9,9 млн. барела дневно през 2018-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се понижават с 1,44% към 50,85 долара за барел, парирайки част от вчерашния скок до 51,30 долара за барел.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември пък се понижават с 1,14% към 56,70 долара за барел от вчерашно ниво на затваряне около 56,90 долара за барел, като мнозина анализатори очакват цените да останат между 50 долара и 60 долара за барел, докато глобалният петролен пазар продължава постепенно да се балансира.

Поскъпването на петрола в сряда беше факт, след като Енергийната информационна администрация повиши своите прогнози и за двата типа петрол и вече очаква средно ценово ниво от 50,57 долара за барел на американския лек суров петрол за 2018-а година (повишение с 2% спрямо предходната оценка на ЕИА). За петрола сорт брент, ЕИА повиши своята ценова прогноза с 2,7% до 52,43 долара за тази и с 4,8% до 54,07 долара за барел за следващата година.

Още от категорията

Висш германски съд решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната

Най-висшият административен съд на Германия в Лайпциг ще решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната, като се произнесе по въпроса, дали градовете на най-големия европейски пазар на автомобили могат да забранят моторните превозни средства, които силно замърсяват околната среда, съобщава агенция Ройтерс...

публикувано на 22.02.18 в 09:57

Активите на инвестиционните фондове в България достигат 3,5 млрд. лева в края на 2017-а

Към края на 2017 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3 573 млн. лева, съобщава БНБ.  Техният размер нараства на годишна база с 25.3 на сто. Като процент от Брутния вътрешен продукт общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към..

публикувано на 22.02.18 в 09:36

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36