МАЕ очаква постепенно балансиране на петролните пазари през 2018 година въпреки увеличаващото се производство

Световното търсене и предлагане на суров петрол ще бъде до голяма степен балансирано през следващата година, тъй като ръстът на потреблението ще помогне за ерозиране на прекомерния излишък на неизползваните горива от предходните три години и ще компенсира до голяма степен рязкото нарастване на производството, съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя редовен месечен доклад за петролния пазар, базираната в Париж агенция посочва, че продължава да очаква увеличаване на търсенето на суров петрол в глобален план с 1,6 млн. барела на ден през настоящата година, преди растежът на потреблението да се забави до 1,4 млн. барела дневно през 2018-а година.

Ако погледнем към следващата година, ще видим, че близо три четвърти от световния петролен пазар ще бъде почти балансиран, базирайки отново нашето предположението на непроменено производство в рамките на ОПЕК и въз основна на нормални метеорологични условия, прогнозира МАЕ. Според агенцията, търсенето на петрол и неговото производство извън ОПЕК догодина ще нарастват приблизително с един и същ обем и тази текуща перспектива може да действа като таван на стремежите за по-високи цени на черното злато.

МАЕ също така посочва, че търговските петролни запаси вероятно са спаднали през третото тримесечие на текущата година (спад за едва второ тримесечие след срива на петролните цени от 2014-а година) благодарение на намаляване на количеството на петрол, съхраняван в т.нар. "плаващи складове", или количеството, намиращо се в превоз.

Агенцията отбеляза, че петролните търговски запаси на страните-членки на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са намалели през август с 14,2 млн. барела до 3,015 млрд. барела, което води до излишък, който е по-голям с 170 млн. барела от неговото осреднено ниво през последните пет години.

В същото време обаче МАЕ каза, че глобалното предлагане на петрол през септември е нараснало с 90 хил. барела на ден спрямо август, достигайки 97,5 млн. барела на ден, което е с 620 хил. барела повече, отколкото година по-рано. Този растеж се дължи главно на нарастване на петролното производство в САЩ въпреки негативния ефект от ураганите "Харви" и "Ирма", както и на увеличените добиви в Северно море и Казахстан.

Производството на петрол в рамките на ОПЕК пък се е увеличило през септември с едва 10 хил. барела до 32,65 млн. барела на ден, което е знак, че усилията на картела за ограничаване на добивите остават до голям степен в сила. Тези нива са с 400 хил. барела на ден по-ниски от преди година, посочва докладът на МАЕ.

Базираната в Париж агенция прогнозира, че доставките на петрол извън ОПЕК ще се увеличат със 700 хил. барела на ден през цялата 2017-а година и с 1,5 млн. барела на ден през 2018-а година, достигайки 59,6 млн. барела ежедневно. Това прогнозно повишение се дължи в най-голяма степен на очакваното нарастване на добивите в САЩ с 470 хил. барела на ден през тази и с 1,1 млн. барела на ден през следващата година.

Въпреки нарастването на производството, МАЕ очаква, че по-силното търсене ще допринесе за намаляване на запасите на суров петрол и на петролни продукти с 110 хил. барела на ден през 2017-а и с нови 200 хил. барела  на ден през 2018-а година.

Цените на петролните фючърси се понижават с около процент по време на търговията в четвъртък, тъй като късно снощи Американският петролен институт отчете изненадващ ръст на седмичните петролни запаси в САЩ с 3,1 млн. барела до 468,5 млн. барела. Тези данни са сякаш пореден сигнал, че постепенното балансиране на петролните пазари (баланс между търсене и предлагане) ще става по-бавно, отколкото се очакваше.

Известно негативно влияние върху петролните цени оказват и последни прогнози на Енергийната информационна администрация (ЕИА), според които добивите на суров петрол в САЩ през настоящата година ще достигнат средно 9,2 млн. барела на ден и ще се повишават до исторически връх от 9,9 млн. барела дневно през 2018-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се понижават с 1,44% към 50,85 долара за барел, парирайки част от вчерашния скок до 51,30 долара за барел.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември пък се понижават с 1,14% към 56,70 долара за барел от вчерашно ниво на затваряне около 56,90 долара за барел, като мнозина анализатори очакват цените да останат между 50 долара и 60 долара за барел, докато глобалният петролен пазар продължава постепенно да се балансира.

Поскъпването на петрола в сряда беше факт, след като Енергийната информационна администрация повиши своите прогнози и за двата типа петрол и вече очаква средно ценово ниво от 50,57 долара за барел на американския лек суров петрол за 2018-а година (повишение с 2% спрямо предходната оценка на ЕИА). За петрола сорт брент, ЕИА повиши своята ценова прогноза с 2,7% до 52,43 долара за тази и с 4,8% до 54,07 долара за барел за следващата година.

Още от категорията

Броят на банките в еврозоната продължава да намалява, но при подобряване на капиталовите им буфери

Общият брой на банките в еврозоната е продължил да намалява през миналата година, като в същото време капиталовите буфери на кредиторите са се подобрили, показват данни на ЕЦБ от понеделник, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл". На неконсолидирана основа, броят на кредитните институции в края на миналата година е бил 5073 в сравнение с 5474 през..

публикувано на 23.10.17 в 14:07

Бундесбанк: Индустрията ще остане основен стълб за германския икономически растеж

Икономическият растеж в Германия вероятно ще остане солиден през третото тримесечие, задвижван в най-голяма степен от превъзходните промишлени поръчки, въпреки че в същото време се наблюдава известно намаляване на строителната активност и на частното потребление, съобщава Бундесбанк в своя редовен месечен доклад, цитиран от агенция Ройтерс...

публикувано на 23.10.17 в 13:30

Юлиан Войнов: В Бюджет 2018 е заложена сериозна преразпределителна политика

От първо четене прави впечатление, въпреки че Бюджетът ще завърши с изключително висок излишък тази година (може би непостиган за последните 10 години), се планира отново да има дефицит в рамките на 1%, което означава, че доста сериозно ще бъдат увеличени разходите в бюджета и това се вижда от макрорамката и мотивите, които са посочени. Това коментира..

публикувано на 23.10.17 в 13:23

Държавата ще поеме под 1 млрд. лв. дълг през 2018-а

Повече пари за образование, здравеопазване, социалната сфера, отбрана и сигурност са заложени в Бюджет 2018 година. Това става ясно от публикувания проект на финансовата рамка. Догодина хазната ще завърши с дефицит от един процент от брутния вътрешен продукт. До един милиард лева дълг под формата на държавни ценни книжа - т.е. на вътрешния..

публикувано на 23.10.17 в 12:57
Европейски статистически институт

Евростат отчита намаляване на бюджетния дефицит и на дълга в ЕС през 2016 година

През 2016-а година правителственият дефицит и държавният дълг както в еврозоната, така и в целия ЕС, отбелязаха понижение спрямо предходната година, показват окончателни данни на Евростат. В същото време Българя е една от двете страни - членки на Европейския съюз, които приключиха миналата година с балансиран бюджет и се оказа на трето място от..

публикувано на 23.10.17 в 12:50

Дългът на България за 2016 г. е 27 322 млрд. лв., или 29,03% от БВП

Дългът на България за 2016 г. е в размер на 27.32 млрд. лв., или 29,03% от БВП, става ясно от данните на Националния статистически институт. Статистическите данни показват, че дългът на България за 2013 г. е бил 13.98 млрд. лв., за 2014 г. – 22.55 млрд. лв., за 2015 г. – 23.02 млрд. лв. През 2016 г. бюджетният дефицит на страната ни е 36 млн. лв., или..

публикувано на 23.10.17 в 12:02

Разширяване на излишъка по текущата сметка на Гърция през август заради по-високи приходи от туризъм

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се повиши през август в сравнение със същия месец на предходната година поради по-добър позитивен баланс в сферата на услугите, включващ туризма, съобщи в понеделник Гръцката централна банка. Данните показват, че през август излишъкът възлиза на 1,827 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 1,664 млрд. евро..

публикувано на 23.10.17 в 11:50