МАЕ очаква постепенно балансиране на петролните пазари през 2018 година въпреки увеличаващото се производство

Световното търсене и предлагане на суров петрол ще бъде до голяма степен балансирано през следващата година, тъй като ръстът на потреблението ще помогне за ерозиране на прекомерния излишък на неизползваните горива от предходните три години и ще компенсира до голяма степен рязкото нарастване на производството, съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя редовен месечен доклад за петролния пазар, базираната в Париж агенция посочва, че продължава да очаква увеличаване на търсенето на суров петрол в глобален план с 1,6 млн. барела на ден през настоящата година, преди растежът на потреблението да се забави до 1,4 млн. барела дневно през 2018-а година.

Ако погледнем към следващата година, ще видим, че близо три четвърти от световния петролен пазар ще бъде почти балансиран, базирайки отново нашето предположението на непроменено производство в рамките на ОПЕК и въз основна на нормални метеорологични условия, прогнозира МАЕ. Според агенцията, търсенето на петрол и неговото производство извън ОПЕК догодина ще нарастват приблизително с един и същ обем и тази текуща перспектива може да действа като таван на стремежите за по-високи цени на черното злато.

МАЕ също така посочва, че търговските петролни запаси вероятно са спаднали през третото тримесечие на текущата година (спад за едва второ тримесечие след срива на петролните цени от 2014-а година) благодарение на намаляване на количеството на петрол, съхраняван в т.нар. "плаващи складове", или количеството, намиращо се в превоз.

Агенцията отбеляза, че петролните търговски запаси на страните-членки на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са намалели през август с 14,2 млн. барела до 3,015 млрд. барела, което води до излишък, който е по-голям с 170 млн. барела от неговото осреднено ниво през последните пет години.

В същото време обаче МАЕ каза, че глобалното предлагане на петрол през септември е нараснало с 90 хил. барела на ден спрямо август, достигайки 97,5 млн. барела на ден, което е с 620 хил. барела повече, отколкото година по-рано. Този растеж се дължи главно на нарастване на петролното производство в САЩ въпреки негативния ефект от ураганите "Харви" и "Ирма", както и на увеличените добиви в Северно море и Казахстан.

Производството на петрол в рамките на ОПЕК пък се е увеличило през септември с едва 10 хил. барела до 32,65 млн. барела на ден, което е знак, че усилията на картела за ограничаване на добивите остават до голям степен в сила. Тези нива са с 400 хил. барела на ден по-ниски от преди година, посочва докладът на МАЕ.

Базираната в Париж агенция прогнозира, че доставките на петрол извън ОПЕК ще се увеличат със 700 хил. барела на ден през цялата 2017-а година и с 1,5 млн. барела на ден през 2018-а година, достигайки 59,6 млн. барела ежедневно. Това прогнозно повишение се дължи в най-голяма степен на очакваното нарастване на добивите в САЩ с 470 хил. барела на ден през тази и с 1,1 млн. барела на ден през следващата година.

Въпреки нарастването на производството, МАЕ очаква, че по-силното търсене ще допринесе за намаляване на запасите на суров петрол и на петролни продукти с 110 хил. барела на ден през 2017-а и с нови 200 хил. барела  на ден през 2018-а година.

Цените на петролните фючърси се понижават с около процент по време на търговията в четвъртък, тъй като късно снощи Американският петролен институт отчете изненадващ ръст на седмичните петролни запаси в САЩ с 3,1 млн. барела до 468,5 млн. барела. Тези данни са сякаш пореден сигнал, че постепенното балансиране на петролните пазари (баланс между търсене и предлагане) ще става по-бавно, отколкото се очакваше.

Известно негативно влияние върху петролните цени оказват и последни прогнози на Енергийната информационна администрация (ЕИА), според които добивите на суров петрол в САЩ през настоящата година ще достигнат средно 9,2 млн. барела на ден и ще се повишават до исторически връх от 9,9 млн. барела дневно през 2018-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се понижават с 1,44% към 50,85 долара за барел, парирайки част от вчерашния скок до 51,30 долара за барел.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември пък се понижават с 1,14% към 56,70 долара за барел от вчерашно ниво на затваряне около 56,90 долара за барел, като мнозина анализатори очакват цените да останат между 50 долара и 60 долара за барел, докато глобалният петролен пазар продължава постепенно да се балансира.

Поскъпването на петрола в сряда беше факт, след като Енергийната информационна администрация повиши своите прогнози и за двата типа петрол и вече очаква средно ценово ниво от 50,57 долара за барел на американския лек суров петрол за 2018-а година (повишение с 2% спрямо предходната оценка на ЕИА). За петрола сорт брент, ЕИА повиши своята ценова прогноза с 2,7% до 52,43 долара за тази и с 4,8% до 54,07 долара за барел за следващата година.

Още от категорията

Министерството на отбраната договори инвестиции от "Еърбъс Хеликоптерс"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на "Еърбъс Хеликоптерс" Серж Дюран подписаха днес спогодба за уреждане на съдебния спор по двустранния договор от 2005 година за доставка на хеликоптери "Кугар" и "Пантер", съобщиха от министерството на отбраната. Френската страна ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане..

публикувано на 23.05.18 в 20:12

МВФ: Заплатите в България и останалите нови страни от ЕС растат по-бързо отколкото в старите

Заплатите в България и останалите нови страни - членки растат по-бързо спрямо старите държави от Европейския съюз, сочи доклад на Международния валутен фонд. Въпреки това работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок на трудовия пазар на останалите. Въпреки че икономическата активност в Европа се възстановява,..

обновено на 23.05.18 в 17:27

АДФИ откри съществени нарушения при 20% от проверените обществени поръчки през 2017-а

При една пета от проверените през миналата година обществени поръчки са открити съществени нарушения. Това сочи одобреният от правителството отчет на Агенцията "Държавен финансов контрол". Проверени са били над хиляда и сто процедури със сключени договори. 134 случая са предадени на прокуратурата, а наложените глоби са за 244 000 лева.

публикувано на 23.05.18 в 17:13

КЕВР предвижда минимално поскъпване на топлоенергията и тока от юли

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда засега минимално поскъпване на топлоенергията от юли, но в тези сметки не влиза предстоящото увеличение на цените на природния газ, заради които скокът може да е по-голям. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов.  Предварителните разчети на "Булгаргаз" сочат, че синьото гориво трябва да..

публикувано на 23.05.18 в 17:08

Дойче банк планира да съкрати цели 10 хиляди работни места

През последните седмици ръководството на Дойче банк е заложило в плановете си за в бъдеще да съкрати близо 10 000 работни места, или около един на всеки 10 служители на кредитната институция, като част от усилията за ускорено съкращаването на разходите, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с вътрешните банкови дискусии...

публикувано на 23.05.18 в 16:59

ЕК призова Италия да ограничи държавния дълг и предупреди, че нестабилността в Рим може да има отражение върху цялата еврозона

Следващото правителство на Италия трябва да се стреми да намали огромния държавен дълг, посочи в сряда Европейската комисия, предупреждавайки, че проблемите с финансовата нестабилност в Рим могат да имат негативно отражение върху цялата еврозона. "Имайки предвид нейното системно значение, Италия е източник на потенциално негативно отражение..

публикувано на 23.05.18 в 15:56

Задълбочаване на колапса на турската лира към нови исторически дъна

Турската лира се обезцени драматично по време на търговията в сряда, понижавайки се с над 4% спрямо долара към поредни исторически дъна, тъй като инвеститорите продължават да разпродават местната валута с оглед на притеснения, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще има по-голям контрол върху паричната и лихвена политика на Централната банка..

публикувано на 23.05.18 в 14:43