Здраве и стил на живот - избрано от печата

Криза за лекари и сестри у нас и в Европа, извежда в заглавие ТРУД. И у нас и в Европа се очертава криза за здравни работници като средната възраст на всички видове специалисти в сектора продължава да се увеличава. Това става ясно от данни, оповестени в четвъртък по време на кръгла маса на тема „Психо-социалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях“. В България над 50% от лекарите са на възраст над 55 години, като при общопрактикуващите медици този процент достига 60, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. По думите й у нас има и 95-годишни лекари, които продължават да практикуват професията си. Тя отбеляза още, че много често български медици се налага да работят на няколко места – често пъти преди или след нощно дежурство:

„Когато системата е недофинансирана, хората са принудени да работят дълго“.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също представихаданни за среднатавъзраст на кадрите от тази сфера на сектора. Според тях средната възраст на медицинските сестри иакушерките е 53 години, а на фелдшерите 55 години, като също отбелязаха, че много често те се налагатна няколко места.

Виж повече

МОН пуска безплатни курсове по програмиране за десетокласници, съобщава СЕГА. Просветното министерство търси 200 ученици от десети клас от цялата страна, които да обучи по професията "приложен програмист". Това ще стане по новата национална програма "Обучение за ИТ кариера". Тя бе създадена през м.г. заради острия недостиг на подготвени програмисти в средното образование. Бюджетът й е 770 хил. лв. за следващите три години, като за настоящата 2017/18 г. ще се разчита на 270 хил. лв. Различното от другите национални програми е, че тук за финансиране трябва да кандидатстват не училищата, а самите ученици. За обучение по професията "приложен програмист" могат да се пробват младежи от 10-и клас от всички области на страната, които в момента не се обучават по професии от направлението "Компютърни науки".

Виж повече

БГ учебниците на трето място в еврокласация, информира МОНИТОР. Комплект наши учебници за първокласници получи трета награда на конкурса за най-добри учебни материали, който се провежда всяка година на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Първата награда в категорията образователни материали за възрастова група от 6 до 11 години бе дадена на португалски учебник по музика, а втората – на норвежки учебник по английски език. Третата награда е единствена за цял комплект учебници „Голямото приключение“ на издателство „Просвета“. „Това е голямо признание за труда на всички мои колеги, особено като се има предвид, че журито на конкурса награждава наше издание за втора поредна година - заяви Георги Шарабов, заместник-главен редактор в „Просвета“.

Виж повече

Глоба от 1000 лв. грози домоуправителите заради броя на обитателите, предупреждава СЕГА. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че базата данни на ГРАО за регистрациите по настоящ адрес е ненадеждна. Затова със задачата да подават реални данни под заплаха от глоба ще бъдат натоварени домоуправителите. Глоба до 1000 лв. грози домоуправителите, ако от 2019 г. не подават всяка година в общината справка колко души обитават жилищата в етажната собственост. Това тяхно задължение ще бъде записано в Закона за местните данъци и такси. С него се въвежда нов начин за определяне размера на такса смет според реалното количество отпадъци. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха вчера на второ четене законовите промени. Без никакви дебати те единодушно отложиха влизането им в сила с още една година. Така новият начин за определяне на налога според принципа "замърсителят плаща" вместо от началото на 2019 г. ще бъде въведен от 2020 г. Дотогава ще се прилага досегашният метод - данъкът да зависи от данъчната оценка на имота.

Виж повече

Мрежата на топлофикацията в София ще се разширява, пише 24 ЧАСА. Вече имаме заявка за такъв проект, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на SOFAIR – конференция за чистнотата на въздуха. Става въпро мрежата да се разшири към квартали, в които хората масово се отопляват на дърва и въглища, които са най-големият замърсител на въздуха с фини прахови частици. Освен това много е важен проектът за трета фаза на завода за отпадъци, който ще оползотворява боклука като гориво за топлофикацията.

Всеки трети българин в Германия е на социални помощи, научаваме от СЕГА. Една трета от българите, пристигащи в Германия, ползват облагите на добре уредената социална държава, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), цитиран от "Дойче веле". В потвърждение на тази теза изданието привежда данни на германската Агенция по труда от средата на т.г. От тях става ясно, че 47% от българите, живеещи в страната, имат редовна работа, а 30% живеят от социални помощи. Сред румънците съотношението по този показател е по-благоприятно: 59:12. За сравнение - 60% от германските граждани имат работа и плащат социални осигуровки, а 7.2% получават социални помощи.

Виж повече
Още от категорията
При проучването доброволци били карани да въртят велоергометър с различна интензивност и продължителност.

Спринтът влияе на здравето като умереното продължително натоварване

Учени от университета на щата Виктория в Австралия установиха, че кратката интензивна  физическа активност е толкова ефикасна за поддържане на митохондриалните функции, колкото продължителните физически натоварвания, предаде БТА, цитирайки сайта MedicalXpress. Известно е, че физическите упражнения допринасят за създаване на нови митохондрии..

публикувано на 24.09.18 в 15:24

Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца отличи най-активните си млади читатели през лятната ваканция

Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца отличи най-активните си млади читатели през лятната ваканция. Освен по броя на прочетените книги, конкурсът тази година беше насочен и към стимулиране на разбирането на прочетеното. За целта младите хора водеха читателски дневници. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска обясни: „За трета..

публикувано на 24.09.18 в 15:23

Тази вечер БНТ показва документалния филм за опожаряването на Софийския държавен цирк

Тази вечер от 18 часа по БНТ ще бъде премиерата на документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“. Сценарист на филма на Драгомир Драганов, режисьор е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев. Филмът е посветен на 35-годишнината от пожара, който унищожи Софийския държавен цирк. Във филма се показват снимките на фотографа Иван..

публикувано на 24.09.18 в 15:09

Задръствания по автомагистрала "Хемус" в района на Витиня

Натоварено е движението по основните магистрали. Големи задръствания се образуваха на автомагистрала "Хемус" в района на Витиня, където продължават ремонтите на виадукти.   Също заради ремонти, проблеми има и по автомагистрала "Тракия". Инспектор Илия Георгиев от Пътната полиция предупреди и за други участъци с ограничения: “По АМ "Тракия" в..

публикувано на 24.09.18 в 15:07
Людмила Еленкова

„Скандал“ на Венета Райкова и „Затвори сърце“ от Папи Ханс –най-предпочитаните книги в „Хеликон“

  „Скандал“ на Венета Райкова и „Затвори сърце“ от Константин Трендафилов – Папи Ханс са   най-продаваните заглавия в книжарници „Хеликон“ през тази седмица. Това каза Людмила Еленкова от Книжарница „Хеликон“ в интервю за предаването „12+3“. Еленкова препоръча книгата „Хотел „Захер““ от Родика Дьонерт: „ Книгата разказва за величието на..

публикувано на 24.09.18 в 14:17

Възстановено е движението по пътя между Симитли и Кресна

Възстановено е движението по път между Симитли и Кресна при Кресненско ханче , където от снощи трафикът преминаваше в една лента поради аварирал камион.

публикувано на 24.09.18 в 14:11

Пожар горя в училище в Русе, пострадали няма

Пожар горя днес на четвъртия етаж на средно училище "Възраждане" в Русе.  Сигналът за огъня е подаден след 12.30 часа и два екипа на противопожарната служба пристигнаха на място, за да потушат пламъците.  Огънят вече е овладян. Пострадали няма, тъй като днес не е учебен ден, но има унищожено имущество. Причините за инцидента се изясняват. 

публикувано на 24.09.18 в 14:07