Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо понижение на бизнес доверието във Франция през октомври

Бизнес климатът във Франция отслабна леко през октомври, но остава точно под неговия 6-годишен връх, достигнат през предходния месец, показва последно проучване на френската официална статистика Insee. Подобрение отбелязват доверието в сектора търговия на дребно и в строителството, стабилизация за трети пореден месец в промишлената индустрия и слабо влошаване на доверието в сферата на услугите.

Индексът на общото бизнес доверие във втората по сила икономика на еврозоната се понижи през октомври с един пункт до 109,0 пункта, но след възходяща ревизия на индекса за септември до 110,0 пункта от 109,0 пункта (най-висока стойност от април 2011 година). В същото време заетостта бележи подобрение за втори пореден месец, като съответният индекс нарасна с два 2 пункта до 109 пункта благодарение най-вече на повишаване на очакванията за заетостта в сектора на услугите.

Индексът, измерващ доверието в промишления сектор на Франция, стабилизира за трети пореден месец на ниво от 111,0 пункта (най-високо ниво от декември 2007 година насам) и задържа стабилно над осредненото му дългосрочно ниво от 100 пункта за седемнадесети пореден месец.

Слабо понижение през октомври до 107,0 пункта от 108,0 пункта месец по-рано отчита индексът, оценяващ бизнес доверието в сферата на услугите, докато индексът на доверие в сектора търговия на дребно нарасна с един пункт до 113 пункта, достигайки най-високо ниво от януари 2008-а година, а този в строителната сфера се подобри до 105,0 пункта от 104,0 пункта през предходните два месеца.

Последното проучване на Insee сякаш потвърждава, че френската икономика ще запази солидния си възходящ импулс и в началото на последното тримесечие на годината. Последните данни за брутния вътрешен продукт показаха, че икономиката на Франция нарасна през второто тримесечие с 0,5%, запазвайки доброто темпо на растеж от началото на годината, докато последните прогнози на Френската централна банка са за растеж на тримесечна база с 0,5% и през периода юли - септември.

По-рано този месец Insee пък направи добра възходяща ревизия на прогнозата си за френския икономически растеж през цялата настояща година и вече очаква нарастване на БВП с 1,8% вместо с 1,6 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна