Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският капитал в ЕИБ може да остане блокиран в банката десетилетия след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания може да се наложи да изчака повече от три десетилетия, за да си възстанови капитала в размер на милиардите евро, след като престане да бъде акционер в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) при напускането си на ЕС, заяви във вторник шефът на банката.

В интервю за германския бизнес всекидневник "Ханделсблат", цитирано от агенция Ройтерс, президентът на ЕИБ Вернер Хойер също така посочи, че загубата на 16% от акционерния капитал, който понастоящем се държи от Обединеното кралство, ще принуди банката да ограничи политиката си на кредитиране, ако други държави - членки на ЕС не предприемат компенсационни мерки.

Европейската инвестиционна банка, която е собственост на страните - членки на ЕС, използва своите капиталови депозити като обезпечения за финансиране на заеми за научноизследователски, инфраструктурни и екологични проекти в Европа и по света.

Вернер Хойер допълни, че необходимостта от постепенното уреждане на този важен въпрос, свързан с капитала на банката, означава, че Великобритания може да получи обратно паричните си средства в ЕИБ, които са на стойност от около 3,5 млрд. евро, едва към 2054-а година, или цели 35 години след очакваната дата за официалния Брекзит в края на март 2019-а година.

Както стоят нещата, погасяването ще дойде едва след като сегашният кредитен портфейл, в който участват и британците, бъде е напълно възстановен, заяви Хойер за вестник "Ханделсблат".

Междувременно Ройтерс цитира изказване на говорителят на британския премиер Тереза Мей, според което Великобритания смята, че може бързо да постигне съгласие с преговарящите в Брюксел относно рамката за преходно споразумение при напускане на Европейския съюз.

Великобритания се стреми да получи около двегодишен преходен период след официалното ѝ излизане от ЕС, планирано за март 2019-а година, през което време страната да запаси до голяма степен непроменен своя достъп до единния пазар на съюза, докато не започнат да се въвеждат договорените нови мерки.

Трябва да се има предвид, че бизнесът на Острова желае да види подробности за подобна сделка възможно най-скоро, за да се сведе до минимум несигурността по отношение на търговските правила, с които той ще се сблъска, след като Великобритания напусне единния блок.

По отношение на общата концепция за подобен период на изпълнение (предходен период), ние вярваме, че можем бързо да постигнем съгласие, заяви говорителят на Тереза Мей. Той обаче не даде повече подробности по важния въпрос, кога Обединеното кралство се надява да постигне такова едно споразумение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна