Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се допита до републиканските сенатори за най-подходящия кандидат за шеф на Фед

Най-спряганото име се оказа това на Джон Тейлър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе безпрецедентна стъпка, след като поиска от републиканците в Сената да посочат кой смятат, че би бил най-подходящ за следващ председател на Федералния резерв. Победител в това проучване се оказа професорът от университета в Станфорд Джон Тейлър, посочи републикански сенатор. Мисля, че Тейлър спечели, заяви Тим Скот, републиканец от Южна Каролина, цитиран от агенция Блумбърг.

Тим Скот допълни пред "Уолстрийт Джърнъл", че предложената от Тръмп анкета е включвала само двама кандидати - Джон Тейлър и настоящ представител на Фед - Джером Пауъл.

Преди вчерашното допитване президентът на САЩ е отбелязал и името на все още действащия шеф на Фед Джанет Йелън, но то не е било включено в неофициалното гласуване в рамките на републиканците в Сената.

Трябва да се има предвид, че водещият академик Джон Тейлър, който изгради близки връзки с републиканците от Конгреса след последната тежка глобална финансова криза, често даваше показания пред Финансова комисия на Конгреса относно лихвената политика на Централната банка на САЩ.

Според него Федералният резерв трябва да следва по-строги политически правила, подобни на това, което самият той е създал като "Правилото на Тейлър", имащо за цел да бъде открит най-подходящият лихвен процент в дадена страна на база ниво на безработица, инфлация и отклонение на реалния от потенциалния брутен вътрешен продукт. Основната цел е да се определи разумното ниво на основната лихва, при което икономиката ще се стабилизира в краткосрочен план и същевременно ще може да се поддържа дългосрочен растеж. Възгледите на Тейлър бяха споделяни от редица републиканци, които бяха доста притеснени от нестандартната парична политика на Фед след финансовата криза, посредством която централната банка закупи американски държавни облигации и ипотечно-гарантирани книжа за повече от 3 трлн. долара, за да помогне на икономиката да се възстанови.

Другият основен кандидат - Джером Пауъл се оказа в миналото изправен пред известна опозиция от страна на по-консервативните републиканци. Финансовите агенции напомнят, че през 2014-а година двадесет и трима републиканци се противопоставиха на номинацията му за пълен 14-годишен мандат в ръководството на Федералния резерв.

Сенаторът Пат Томей, републиканец от Пенсилвания и представител на Сенатската банкова комисия, се е противопоставил публично на предложението Пауъл да бъде следващия председател на Фед.

В същото време редица конгресмени републиканци не са изявили желание настоящата председателка на Фед Джанет Йелън, която заемаше поста по време на президента демократ Барак Обама, да получи втори управленски мандат. 

Междувременно говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс заяви, че Белият дом все още не е готов да направи каквото и да е официално съобщение за това кой ще бъде следващият председател на Фед. Сандърс посочи, че Доналд Тръмп взима "изключително насериозно" това важно решение и подчерта, че в скоро време то ще бъде факт. В началото на седмицата Тръмп заяви пред репортери, че той е "много, много близо" до взимането на окончателно решение кой да бъде следващият президент на Федералния резерв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна