Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев: Светът не трябва да бъде доминиран от една валута и от една разплащателна система

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Китай обмислят свързване на националните си платежни системи, заяви руският премиер Дмитрий Медведев. Той призова за по-балансирана глобална финансова структура, съобщава агенция Ройтерс.

Отбелязвайки възхода на китайската платежна система Unionpay и усилията на Пекин да интернационализира местната си валута, китайският юан, Медведев заяви на пресконференция в столицата на Китай, че Русия също разработва собствена платежна система, известна като "Карта Мир" (или Световна разплащателна карта).

В момента се обсъжда дали разплащателната система "Карта Мир" да бъде свързана с китайските платежни системи, посочи той на съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Къцян. Подобна идея би имала добри перспективи и избягване на онези проблеми, които понякога възникват, когато използвате американските платежни системи, каза Медведев, визирайки Visa и Mastercard.

Ройтерс напомня, че Русия започна да създава системата за разплащане "Карта Мир" след наложените от Запада санкции през 2014 година по време на кризата с Украйна. Сега тази система за разплащане е вече широко възприета в рамките на Русия.

Компаниите Visa и Mastercard спряха да предоставят услуги на клиенти на една руска банка, след като Вашингтон наложи санкции върху Москва с оглед на анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна. След като САЩ наложи нови санкции, Москва обеща да продължи да работи за намаляване на зависимостта от западните платежни системи. Наред с други неща, властите в Кремъл искат да бъдат въведени повече национални финансови услуги като собствената агенция за оценяване на кредитния рейтинг.

Мисля, че колкото повече финансови инструменти има в съвременния свят, толкова по-стабилна ще бъде световната финансова система, отбеляза Дмитрий Медведев.

Според Руската национална система за разплащателни карти (NSPK) в страната вече са били издадени около 14 милиона разплащателни карти "Мир", или на около 10% от населението на страната. Самата NSPK беше създадена през 2014 година и е 100% собственост на Централната банка на Русия.

Повече от 380 банки, работещи в Русия, приемат тези разплащателни карти, които се издават от 120 банки. На практика тези карти се приемат във всички търговски и обслужващи обекти, включително кафенета, магазини, ресторанти и бензиностанции. Картите "Мир" също така са добре приети и от засегнатия от санкциите Крим, където е забранено да оперират западните банки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна