Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в САЩ разследват три международни банки относно ролята им при продажба на дълг на Мозамбик за 2 млрд. долара

Мозамбик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали да разследват три големи международни банки относно тяхната роля при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Според източниците на финансовия ежедневник, става въпроса за швейцарската Credit Suisse Group AG, руската VTB Group и френската BNP Paribas SA.

ФБР проучва, дали цитираните банки са спомогнали за корупция на високо ниво, като са позволили на властите в Мозамбик да вземат парите, събрани от емитирането на държавен дълг.

Финансовите регулатори в САЩ, Великобритания и Швейцария започнаха през миналата година предварителни проучвания за потенциални нарушения на закона за ценни книжа от страна на банките, след като "Уолстрийт Джърнъл" съобщи за наличието на нередности в дълговите транзакции в Мозамбик. Събраните най-нови сведения в САЩ са довели до разширяване на обхвата на разследването, включвайки възможността за корупция, което пък засилва възможността за провеждане на наказателно преследване.

Трябва да се има предвид, че банката Credit Suisse се опитва от повече от година да възстанови международния си имидж и наскоро преструктурира инвестиционното си звено, което се занимаваше със сделките в Мозамбик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна